ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι παίρνουν σειρά και οι απαντήσεις σε ακόμη 4 ερωτήσεις

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι παίρνουν σειρά και οι απαντήσεις σε ακόμη 4 ερωτήσεις

Ολοκληρώνεται σήμερα η επεξεργασία των αιτήσεων εξαίρεσης  από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε προνοιακές δομές. Αυτό σημαίνει πως οι κυρώσεις από αύριο είναι σε πλήρη εφαρμογή για όλους τους εργαζόμενους στις δομές αυτές.

Όσοι δεν εξαιρέθηκαν μετά και την επεξεργασία των αιτήσεων μπαίνουν σε επ´αόριστον αναστολή – άδεια άνευ αποδοχών. Σειρά για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό παίρνουν οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας καθώς θα πρέπει μέσα σε μια εβδομάδα να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους έστω με την πρώτη δόση του εμβολίου. Και σε αυτή την περίπτωση των εργαζομένων θα ακολουθήσει η διαδικασία των αιτήσεων εξαίρεσης.

Οι εργαζόμενοι που βγαίνουν σε άδεια άνευ αποδοχών και η σύμβαση τους τίθεται σε αναστολή. Για όσο διάστημα διαρκέσει η αναστολή, ο εργαζόμενος δεν έχει αξίωση μισθού από τον εργοδότη και πολύ παραπάνω ούτε κάποιας κρατικής αποζημίωσης.Επιπλέον δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές για τον εργαζόμενο γεγονός που σημαίνει πως ο εργαζόμενος για όσο διάστημα μείνει εκτός εργασίας,στερείται και ενσήμων.

Ανάλογα και με  την πορεία την πανδημίας το επόμενο διάστημα στο τραπέζι υπάρχουν και άλλες ομάδες εργαζομένων που μπορούν να ενταχθούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Πονοκέφαλος για λοιμοξιολόγους  και κυβέρνηση αποτελεί το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση είναι σε στάση αναμονής και έτσι έχει αποφασισθεί ήδη σε πρώτη φάση οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να πηγαίνουν στην εργασία τους αφού θα υποβάλλονται σε 2 εργαστηριακούς ελέγχους την εβδομάδα με τα έξοδα να τα επιβαρύνονται οι ίδιοι. Εάν όμως το μέτρο των test δεν είναι αρκετό πολύ πιθανόν να ακολουθήσει και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών.

 

Τέσσερις  απαντήσεις για τον εμβολιασμό και την εργασία

1) Οι εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων που βρίσκονται αυτό το διάστημα σε άδεια μπορούν να προχωρήσουν σε αίτηση εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους;

Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε άδεια έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν την εξαίρεση τους μετά την επιστροφή τους από την κανονική τους άδεια.

 

2) Μπορεί ο εργοδότης να ζητά από τους εργαζόμενους του σε οποιοδήποτε τομέα να τον ενημερώσουν εάν είναι εμβολιασμένοι;

Οι  επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα να ζητήσουν από τους εργαζόμενους τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους. 

 

3) Ένας εργοδότης σε μια οποιαδήποτε επιχείρηση δεν θέλει οι ανεμβολίαστοι να προσέρχονται στο χώρο εργασίας. Τι επιλογές  έχει;

 

Μπορεί να θέσει τον εργαζόμενο, όπου βέβαια η φύση της εργασίας το επιτρέπει, σε τηλεργασία.

 

4)  Σε μια επιχείρηση εστίασης που θα χαρακτηρισθεί covid free θα πρέπει και οι εργαζόμενοι να είναι εμβολιασμένοι;

 

Δεν προβλέπεται υποχρεωτικός εμβολιασμός για αυτή την κατηγορία των εργαζομένων προς το παρόν.Αναμένονται παρόλα αυτά νέα μέτρα για τους χώρους εστίασης.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News