Business & Finance Παρασκευή 20/08/2021, 18:07
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες χώρες έχουν το πιο ακριβό ψωμί – Η θέση της Ελλάδας

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

Ποιες χώρες έχουν το πιο ακριβό ψωμί – Η θέση της Ελλάδας

Σταθερά άνω του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυμαίνεται η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής (Eurostat) για το 2020.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα διαθέτει την 12η υψηλότερη τιμή ανάμεσα στις χώρες – μέλη της Ε.Ε., με τον σχετικό δείκτη να βρίσκεται στις 110 μονάδες. Η εν λόγω επίδοση είναι 10 μονάδες υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (100 μονάδες).

Bar chart: Consumer price levels for bread and cereals, EU and EFTA countries, 2020 data

Το ακριβότερο ψωμί συναντάται στη Δανία, όπου ο δείκτης τιμών εκτινάσσεται στις 153 μονάδες, δηλαδή σχεδόν τριπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη της Ρουμανίας (56 μονάδες), η οποία θεωρείται η φθηνότερη χώρα. 

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Αυστρία, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία και η Σουηδία. Η Κύπρος έπεται στην έκτη θέση της σχετικής κατάταξης. 

Κοντά στον μ.ο. της Ε.Ε. βρίσκονται διάφορες χώρες, όπως η Σλοβενία, η Γερμανία, η Κροατία, η Εσθονία, η Πορτογαλία και η Σλοβακία. Από την πλευρά τους, οι χαμηλότερες τιμές (πέραν της Ρουμανίας) παρατηρούνται στη Βουλγαρία, την Πολωνία και την Ουγγαρία. 

Comparison of bread and cereal price levels in the EU, 2020 data:the highest price level index is in Denmark with the index of 153, the lowest is Romania with index of 56. EU level index is 100.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News