Business & Finance Πέμπτη 19/08/2021, 19:19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρόπληκτοι: Την Παρασκευή οι πρώτες πληρωμές – Πόσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί

Ανοιχτή από το βράδυ της Τετάρτης η πλατφόρμα

Πυρόπληκτοι: Την Παρασκευή οι πρώτες πληρωμές – Πόσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί

Την Παρασκευή αναμένονται οι πρώτες καταβολές αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους πολίτες, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, η οποία άνοιξε το βράδυ της Τετάρτης, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 550 αιτήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε αποζημιώσεις ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι πυρόπληκτοι (όσοι επλήγησαν από τις 27/7 έως τις 13/8 ανά την επικράτεια) μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να υποβάλλουν μια ενιαία αίτηση, προκειμένου να λάβουν: 

  • Προσωρινή οικονομική ενίσχυση για κατοικίες και κτιριακές εγκαταστάσεις φυσικών ή νομικών προσώπων, έναντι στεγαστικής συνδρομής.
  • Προσωρινή οικονομική ενίσχυση φυσικών προσώπων για αποζημίωση οικοσκευής.
  • Προσωρινή οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων, έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών.
  • Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2021, 2022 και 2023.
  • Επιδότηση προσωρινής στέγασης στην περίπτωση που η κύρια κατοικία σας έχει χαρακτηριστεί προσωρινά ακατάλληλη ή επικίνδυνη για χρήση.

Τα οριστικά ποσά των αποζημιώσεων θα καθοριστούν μετά την ολοκλήρωση του δευτεροβάθμιου ελέγχου των αρμόδιων κλιμακίων και σε περίπτωση που διαπιστωθεί δυσαναλογία μεταξύ της προκαταβολής και του τελικού ποσού, η διαφορά θα επιστραφεί στην εφορία ως αχρεωστήτως καταβληθέν εντόκως.

Ταυτόχρονα, στην ενιαία ψηφιακή πύλη περιλαμβάνεται και η επιδότηση προσωρινής στέγασης σε περίπτωση που- σύμφωνα με το σχετικό πλαίσιο- η κύρια κατοικία έχει χαρακτηριστεί προσωρινά ακατάλληλη ή επικίνδυνη για χρήση.

Τα στοιχεία που απαιτούνται, είναι:

  • Οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο ΤΑXISNET
  • Τα στοιχεία για το κτίριο που έχει πληγεί (διεύθυνση, χρήση, καταλληλότητα κτιρίου για χρήση κ.α.)
  • Ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού του αιτούντος (ΙΒΑΝ)

Ανάρτηση για την πλατφόρμα έκανε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κάλεσε τους δικαιούχους να υποβάλλουν άμεσα την αίτησή τους.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News