ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mε rapid ή μοριακό τεστ στη δουλειά – Τα πρόστιμα για τους αρνητές

Οι υγειονομικοί παίρνουν σειρά για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Mε rapid ή μοριακό τεστ στη δουλειά – Τα πρόστιμα για τους αρνητές

Χρόνο και χρήμα θα κοστίσει για τους ίδιους, το γεγονός πως κάποιοι εργαζόμενοι δεν προχωρούν σε εμβολιασμό. Σε πρώτη φάση οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους εφόσον έχουν υποβληθεί σε 2 εργαστηριακά test την εβδομάδα δηλαδή μοριακό η rapid test που θα τα πληρώνουν βέβαια οι ίδιοι. To μοντέλο των εκπαιδευτικών για τα test αναμένεται να ισχύσει και για άλλες ομάδες εργαζόμενων ειδικά σε κατηγορίες που έχουν σχέση με παροχή υπηρεσιών όπως τουρισμός, εστίαση, λιανεμπόριο. Έως τώρα για τον τουρισμό και την εστίαση οι εργαζόμενοι πρέπει να υποβάλλονται σε ένα self test την εβδομάδα και σε ένα εργαστηριακό που το επιβαρύνονται οι ίδιοι.

Oι αρνητές των test 

Oι εργαζόμενοι που δεν θα υποβάλλονται σε test ή δεν θα το δηλώνουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα βρεθούν αντιμέτωποι με διπλή ποινή .Συγκεκριμένα όποιος εργαζόμενος δεν δηλώσει το αποτέλεσμα του self test  στο σύστημα «Εργάνη», σε ενδεχόμενο έλεγχο θα βρεθεί αντιμέτωπος με το τσουχτερό πρόστιμο των 300 ευρώ.

«Κόκκινη κάρτα» όμως υποχρεούται να βγάλει και ο εργοδότης στον εργαζόμενο που δεν υποβάλλεται σε test ή δεν το δηλώνει στο Π.Σ Εργάνη. Ο εργοδότης υποχρεούται να αρνηθεί την προσφορά εργασίας από τον ανεμβολίαστο εργαζόμενο που δεν τηρεί την υποχρέωση των διαγνωστικών ελέγχων άρα έχει και το δικαίωμα να μην πληρώνει μισθό για όσο διάστημα δεν τηρείται η παραπάνω υποχρέωση. Οι ανεμβολίαστοι  δηλαδή εργαζόμενοι για όσο διάστημα δεν εργάζονται δεν θα πληρώνονται εφόσον δεν τηρούν την υποχρέωση των test.

Οι επιπτώσεις στους εργοδότες 

Τα πρόστιμα είναι ακόμη πιο τσουχτερά για τους εργοδότες και ξεκινούν από 300-1.500 ευρώ. Συγκεκριμένα ,επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο,  στην περίπτωση που εργαζόμενος δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου. Στην περίπτωση τώρα που κάποιος εργαζόμενος βρίσκεται στον εργασιακό χώρο ενώ έχει δηλώσει θετικό αποτέλεσμα ο πέλεκυς είναι βαρύς με το πρόστιμα να φθάνει τα 1.500 ευρώ. Επιπλέον προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ εφόσον η επιχείρηση δεν έχει  ενημερώσει τους εργαζόμενους του, με κάθε πρόσφορο μέσο για τις υποχρεώσεις τους και τις συνέπειες σχετικά με τους διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορονοϊό. 

 

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Σειρά για στον υποχρεωτικό εμβολιασμό παίρνουν και οι υγειονομικοί καθώς όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου έως και την 1η Σεπτεμβρίου. Όσοι εργαζόμενοι στις δομές υγείας δεν προβούν στον εμβολιασμό ,τότε έρχονται αντιμέτωποι με την επ’ αόριστόν άδεια άνευ αποδοχών μέχρι τον εμβολιασμό τους ,έστω με την πρώτη δόση και εφόσον θα έχουν παρέλθει και 14 ημέρες. Η άδεια άνευ αποδοχών σημαίνει πως ο ανεμβολίαστος εργαζόμενους δεν θα πληρώνεται όλο αυτό το διάστημα. Επιπλέον σε όλους όσους πουν όχι στον εμβολιασμό δε θα χορηγούνται ούτε οι ασφαλιστικές εισφορές παρά μόνο η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με άλλα λόγια όσοι δεν συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του εμβολιασμού  θα χάνουν και  ένσημα που ενδεχομένως να αποδειχθούν  κρίσιμα όταν έρθει η ώρα της σύνταξης. 

Τα πρόστιμα για τους εργοδότες

Από σήμερα μπαίνουν σε ισχύ οι κυρώσεις για τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων που δεν προχώρησαν στον εμβολιασμό. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αρχίζει σαρωτικούς ελέγχους σε όλες τις δομές και οι εργοδότες που θα έχουν παραβλέψει την υποχρεωτικότητα του εμβολίου και συνεχίζουν να απασχολούν ανεμβολίαστους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ τσουχτερά πρόστιμα.Θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ και, σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News