ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερά θεμέλια στο ΑΕΠ βάζει η οικοδομή

Γερά θεμέλια στο ΑΕΠ βάζει η οικοδομή

Την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, τον τουρισμό, όπου κόντρα στην έξαρση των κρουσμάτων και τις ταξιδιωτικές οδηγίες οι επιδόσεις είναι καλύτερες των προσδοκιών, ακόμη ένας κλάδος έρχεται να προσφέρει ουσιαστικό και διαρκείας στήριγμα στο ΑΕΠ. Δεν είναι άλλος από την οικοδομή, που γνωρίζει μία εντυπωσιακή άνθιση. Το «πάγωμα» του ΦΠΑ για όσους εκδώσουν άδεια έως και το τέλος της επόμενης χρονιάς και η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για ακίνητα έχουν θερμάνει για τα καλά την αγορά. Το πρώτο πεντάμηνο του έτους η αύξηση στην οικοδομική δραστηριότητα ήταν εκρηκτική και οι προοπτικές για τους επόμενους μήνες διαγράφονται εξίσου ευοίωνες. 

Το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2021, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε αύξηση κατά 41,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 63,2% στην επιφάνεια και κατά 57,9% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του έτους 2020. Η ιδιωτική δραστηριότητα ήταν αυξημένη κατά 41,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 60,9% στην επιφάνεια και κατά 53% στον όγκο, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. 

Ιδιαίτερα εντυπωσιακές ήταν οι επιδόσεις για τον μήνα Μάιο. Η ΕΛΣΑΤ κατέγραψε αύξηση 62,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, άλμα κατά 97% στον όγκο, που αναλογεί και 111,8% στην επιφάνεια. Σε επίπεδο περιφερειών, η μεγαλύτερη άνοδος για τον συγκεκριμένο μήνα κατεγράφη  στο Βόρειο Αιγαίο, με τις οικοδομικές άδειες να υπερδιπλασιάζονται (+131,3%). Ακολούθησε η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με άλμα 122% και η περιφέρεια Ηπείρου με άνοδο 104,4%. Ακόμη και στην Αττική όμως είχαμε έκρηξη αδειών, με τον αριθμό τους να αυξάνεται κατά 75,3%.

Η στροφή στα ακίνητα

Ύστερα από μία δεκαετία βαθύτατης οικονομικής κρίσης που είχε οδηγήσει σε τέλμα την οικοδομή, η ζήτηση για νεόδμητα ακίνητα (πρωτίστως κατοικίες, αλλά και επαγγελματικά) είναι και πάλι στα ύψη, γεγονός που οδηγεί και ανοδικά και τις τιμές. Στις πλέον περιζήτητες περιοχές της Αττικής το κόστος των διαμερισμάτων μπορεί να υπερβεί και τα 10.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Με τις κεντρικές τράπεζες να κρατούν τα επιτόκια σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα η αγορά ακινήτου έχει καταστεί και πάλι ελκυστική επένδυση για όσους έβαλαν στην άκρη χρήματα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή είναι μία τάση που καταγράφεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως, με μερίδα αναλυτών μάλιστα να χτυπάει καμπανάκι κινδύνου για φούσκα σε ορισμένες αγορές. 

Στη χώρα μας σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Spitogatos ο μέσος όρος της ανώτατης τιμής που θέτουν οι χρήστες στην αναζήτησή τους για αγορά ακινήτου παρουσιάζει αύξηση για το 2021 και κυμαίνεται στα 160.767,62€ έναντι του αντίστοιχου μέσου όρου για το 2020 που κυμάνθηκε στα 147.315,61€. Ο μέσος όρος του εμβαδού κατοικίας που αναζητείται για αγορά είναι τα 95 τ.μ.

Ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός, εξηγούσε πως «η πανδημία φαίνεται να έχει επηρεάσει σημαντικά τις προτιμήσεις αυτών που αναζητούν ακίνητο. Βάσει των αναζητήσεων που πραγματοποιούνται στο Spitogatos και τις υπόλοιπες ιστοσελίδες του δικτύου μας, υπάρχει μια σαφής στροφή σε ζήτηση μεγαλύτερων κατοικιών -ενδεχομένως επειδή εργάζονται από το σπίτι, χρειάζονται μεγαλύτερο χώρο για να απασχολούνται τα παιδιά τους κτλ- ενώ αξιοσημείωτη είναι και η αυξημένη ζήτηση σε περιοχές εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων».

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η δημοφιλέστερη περιοχή στην Αττική για αναζήτηση ακινήτου είναι το Μαρκόπουλο, με την Κηφισιά, τη Νέα Μάκρη, τη Ραφήνα και τη Σαρωνίδα να ακολουθούν. 

Οι προοπτικές

Σε πρόσφατη έκθεσή του για την ελληνική αγορά ακινήτων ο οίκος DBRS σημείωνε: «Μακρπρόθεσμα η εξέλιξη της αγοράς κατοικιών συνολικά θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα της Ελλάδας να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να προωθήσει πολιτικές που θα στηρίξουν την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων».  Σημείωνε δε ότι παράλληλα είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρηθεί ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον που θα προσελκύει ξένες επενδύσεις. Μεγάλη ευκαιρία στο πλαίσιο αυτό αποτελούν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχει προωθήσει εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση έχουν λειτουργήσει θετικά. Ωστόσο όταν έρθει η άρση τους και ειδικά η άρση του μορατόριουμ στα στεγαστικά δάνεια, θα υπάρξουν σίγουρα πιέσεις. 

Η στήριξη στην αγορά είναι πάντως ξεκάθαρη στην πρόσφατη νομοθεσία, όπως αναφέρουν. Μεταξύ άλλων επικαλόυνται το τριετές πάγωμα του ΦΠΑ στην οικοδομή και την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για μείωση της γραφειοκρατίας. Όλα αυτά ενθαρρύνουν την οικοδομική δραστηριότητα και τις αγοραπωλησίες.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News