Business & Finance Σάββατο 14/08/2021, 08:39
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έσωσε η Μέρκελ την Ελλάδα; O Γιούνκερ απαντά

Έσωσε η Μέρκελ την Ελλάδα; O Γιούνκερ απαντά

Οι μέρες – και νύχτες – της Άγκελα Μέρκελ στην ενεργό πολιτική τελειώνουν οριστικά μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου: Ενόψει της αποχώρησής από την κεντρική πολιτική σκηνή η Deutsche Welle ανατρέχει στις ατέλειωτες ώρες που αφιέρωσε την τελευταία δεκαετία η Μέρκελ στην κρίση χρέους και την Ελλάδα. Και για να δώσει απαντήσεις στηρίζεται στα όσα έχει πει για την καγκελάριο ένας άλλος μεγάλος πρωταγωνιστής των προηγούμενων ετών: ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Διέσωσε λοιπόν η Μέρκελ την Ελλάδα και την Ευρώπη; «Τόσο μακριά δεν θα πήγαινα» απαντά ο συνταξιούχος πλέον της πολιτικής Γιούνκερ σε ερώτηση της γερμανικής Die Welt. „Πρόκειται για γερμανικό αφήγημα, στο οποίο η Μέρκελ είναι δήθεν η απάντηση σε όλες τις σοβαρές κρίσεις. Ως επιστήμων έθετε πάντα τις σωστές ερωτήσεις και εύρισκε συνεχώς, κατά προσέγγιση και σε δεύτερο βήμα, εκτενείς απαντήσεις. Αλλά δεν ήταν η μοναδική. Υπήρξε μια ολόκληρη ομάδα πρωταγωνιστών που διέσωσε την Ελλάδα. Εγώ θα έλεγα: Έσωσε η Μέρκελ την Ελλάδα; Ναι, γιατί δεν αρνήθηκε το πρόγραμμα διάσωσης. Μας κόστισε πολύ χρόνο; Ναι, γιατί έπρεπε να αντιμετωπίσει διενέξεις μέσα στο κόμμα της και μια πραγματική εξέγερση από το λαό της». 

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Tagesspiegel του Βερολίνου ο Γιούνκερ θυμίζει ότι στο απόγειο της ελληνικής κρίσης η Μέρκελ δεν υποστήριξε ποτέ την θέση Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Συμφωνούσε μαζί μου ότι τυχόν έξοδος δεν θα ήταν προς το γενικό συμφέρον της Ευρώπης και ότι θα προκαλούσε δυσκολίες στη σταθερότητα του κοινού νομίσματος”. Στην ίδια συνέντευξη ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν επαναφέρει στη μνήμη τη διαφωνία του με την καγκελάριο για συμμεροχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. “Τότε ήμουν επικεφαλής του Γιούρογκρουπ και είχα άλλη άποψη, διότι έλεγα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να λύσει τα προβλήματά της με τις δικές της δυνάμεις.Αλλά η καγκελάριος ήθελε τη σφραγίδα διεθνών εγγυήσεων του ΔΝΤ. Και τελικά επέβαλε τη θέση της.Αλλά δεν συμμετείχε ποτέ στη λασπολογία γύρω από την Ελλάδα, που τότε ήταν ευρέως διαδεδομένη στη Γερμανία».

Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup αποδίδει επίσης τα εύσημα στην Άγκελα Μέρκελ για τη στάση της στην προσφυγική κρίση.  Και μετά τη Μέρκελ, το έρεβος; «Δεν συμμερίζομαι πεσιμιστικές απόψεις» σημειώνει ο Γιούνκερ. «Στην παρακαταθήκη της πολιτικής Μέρκελ ανήκει το ότι κάθε Γερμανός καγκελάριος, ανεξαρτήτως ταυτότητας, είναι φιλοευρωπαίος. Η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση από την περίοδο Μέρκελ, και ήδη πριν από αυτή, ανήκει στα αυτονόητα του γερμανικού κράτους. Δεν υποτιμώ το ρόλο που έπαιξε για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, αλλά βρίσκομαι πολύ μακριά από το να την υπερεκτιμώ. Επειδή βίωσα τις αμφιβολίες της Μέρκελ σε αυτήν την περίοδο, που ήταν μια από τις δυσκολότερες της ΕΕ». 

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News