Business & Finance Παρασκευή 13/08/2021, 13:29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απασχόληση: Ποιοι κλάδοι δίνουν στήριγμα, ποια τα αγκάθια

Απασχόληση: Ποιοι κλάδοι δίνουν στήριγμα, ποια τα αγκάθια

Η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και ειδικά το άνοιγμα της εστίασης και τουρισμού έφεραν νέες προσλήψεις τον Ιούλιο, διατηρώντας θετικό το ισοζύγιο των θέσεων, που συνολικά το πρώτο 7μηνο του έτους στηρίχθηκε στα προγράμματα αναστολών και στη ΣΥΝ- Εργασία. Ωστόσο σχεδόν τέσσερις στις δέκα νέες θέσεις εργασίας ήταν μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης και η καλύτερη εικόνα στο ισοζύγιο αφορούσε νέους έως 24 ετών. Ηχηρό καμπανάκι χτυπάει από το αρνητικό ισοζύγιο στις ηλικίες 30 -64 ετών. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τον Ιούλιο είχαμε 288.893 αναγγελίες πρόσληψης και 264.498 αποχωρήσεις (109.631 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 154.867 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Το ισοζύγιο ήταν έτσι θετικό κατά 24.395 θέσεις εργασίας. Η επίδοση δεν ήταν εξίσου δυναμική με τον περσινό Ιούλιο, όταν και είχε προσεγγίσει τις 68.000 θέσεις. Ωστόσο στο σύνολο του πρώτου επταμήνου το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης ήταν θετικό κατά 275.005 θέσεις εργασίας, έναντι περίπου 111.000 θέσεων στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020.

Οι περισσότερες νέες θέσεις ήταν πλήρους απασχόλησης. 

Απασχόληση: Ποιοι κλάδοι δίνουν στήριγμα, ποια τα αγκάθια-1

Οι επιχειρήσεις εστίασης και τα τουριστικά καταλύματα ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των προσλήψεων τον περασμένο μήνα, όπως ήταν αναμενόμενο. Στήριγμα πρόσφεραν επίσης στην αγορά εργασίας το λιανεμπόριο και η βιομηχανία τροφίμων. 

Απασχόληση: Ποιοι κλάδοι δίνουν στήριγμα, ποια τα αγκάθια-2

Οι περισσότερες προσλήψεις αφορούσαν σερβιτόρους, μπαρμαν, μαγείρους και πωλητές, όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί. 

Απασχόληση: Ποιοι κλάδοι δίνουν στήριγμα, ποια τα αγκάθια-3

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον – και σε έναν βαθμό ανησυχία – παρουσιάζουν τα στοιχεία για το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων ανά ηλικιακή ομάδα. Στις ηλικίες 30 – 44 ετών είχαμε 102.118 αποχωρήσεις, με τις περισσότερες εξ αυτών να αφορούν λήξεις συμβάσεων ορισμένους χρόνου και 93.142 αναγγελίες πρόσληψης, με το ισοζύγιο να είναι έτσι αρνητικό κατά 8.976 θέσεις. Οριακά αρνητικό ήταν το ισοζύγιο και στην ηλικιακή ομάδα 45 -64 ετών. 

Απασχόληση: Ποιοι κλάδοι δίνουν στήριγμα, ποια τα αγκάθια-4

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News