Business & Finance Παρασκευή 4/12/2020, 08:08
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο «αντιστάθηκε» στο τρίτο τρίμηνο

Πόσο «αντιστάθηκε» στο τρίτο τρίμηνο

Μια πιο σαφή εικόνα για τις «πληγές» που αφήνει η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία θα δώσουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου που θα ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι η Ελληνική Στατιστική Αρχή(ΕΛΣΤΑΤ). Δεδομένου ότι η πανδημία έχει επηρεάσει την τουριστική δραστηριότητα -έναν από τους βασικούς πυλώνες για το ΑΕΠ- οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ύφεση που θα μπορούσε να φθάσει έως και το 8%.

Εφόσον επαληθευθούν οι προβλέψεις, η ύφεση θα είναι ηπιότερη σε σύγκριση με τη βουτιά-σοκ 15,2% στο ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο. Να σημειωθεί ότι στο πρώτο τρίμηνο -κατά την έναρξη της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεσή της- το ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί 0,9%.

Ο τουρισμός αναδεικνύεται στον «μεγάλο ασθενή», με κατάρρευση των τουριστικών εισπράξεων στο εννεάμηνο έως τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τουριστικές εισπράξεις ήταν μόλις 3,5 δισ. ευρώ, από 16,1 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2019. Τον Σεπτέμβριο «χάθηκαν» περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, καθώς οι εισπράξεις ήταν μόλις 825 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, το 2020 θα κλείσει με ύφεση 10,5%. Δηλαδή, η ελληνική οικονομία θα χάσει περίπου 21 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019. Πέρυσι το ΑΕΠ έκλεισε στα 183,4 δισ. ευρώ και φέτος εκτιμάται ότι θα κλείσει στα 162,8 δισ. ευρώ. Για το 2021, υπάρχουν δύο σενάρια το «κακό» σενάρια με ανάπτυξη 3,3% και το «καλό» σενάριο με ανάπτυξη 4,8%.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News