ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι δικαιούνται οι εργαζόμενοι των καμένων περιοχών

Τι δικαιούνται οι εργαζόμενοι των καμένων περιοχών

Επίδομα 534 ευρώ, εφάπαξ ενισχύσεις αλλά και επιδόματα ανεργίας περιλαμβάνονται στο σκηνικό των μέτρων στήριξης του υπουργείου Εργασίας. 

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονταν σε επιχειρήσεις που υπέστησαν υλικές ζημιές σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς και έχουν διακόψει την εργασία τους θα ενισχυθούν με εφάπαξ ενίσχυση 718,65 ευρώ. Το ποσό της ενίσχυσης ισοδυναμεί με 45 βασικά ημερήσια επιδόματα ανεργίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί εφόσον πληρούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας θα τους καταβληθεί τους επομενους μήνες και το ανάλογο επίδομα από τον ΟΑΕΔ.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αυτοί δεν πληρούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας θα τους χορηγηθεί ελαχιστο τακτικό επιδομα ανεργίας 5 μηνών. Το ποσό ισοδυναμεί με 1.996,25 ευρώ ενώ θα υπάρχει προσαύξηση 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος ενώ θα καταβληθεί και η αναλογία δώρου Χριστουγέννων. Το ποσό των 1.996,25 ευρώ δεν θα δοθεί εφάπαξ αλλά θα επιμεριστεί σε 5 μηνιαίες δόσεις. Για να ενεργοποιηθεί η παροχή θα πρέπει με σχετική αιτήσή τους να εγγραφούν στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

 

Σε ποιες περιοχές επανέρχονται οι αναστολές 

Στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης Αγίας Άννας Ευβοίας, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις είτε έχουν υποστεί υλικές ζημιές είτε όχι να θέσουν μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους σε αναστολή έως και τρεις μήνες. Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι αυτοί για τους επόμενους τρεις θα λαμβάνουν το επίδομα ειδικού σκοπού των 534€ .Βέβαια εφόσον γίνει η χρήση του μέτρου των αναστολών οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να προβούν σε καταγγελίες συμβάσεων ή σε μείωση προσωπικού .

 

Επιπλέον μέτρα για εργαζόμενους και ανέργους 

Ανανεώνονται αυτόματα όλα τα Δελτία Ανεργίας των ήδη εγγεγραμμένων ανέργων ΟΑΕΔ, τα οποία έληξαν ή λήγουν εντός του Αυγούστου 2021. Ανανεώνεται αυτόματα η Δήλωση Παρουσίας για τους ήδη επιδοτούμενους ανέργους ΟΑΕΔ, οι οποίοι έπρεπε ή πρέπει να δηλώσουν την παρουσία τους εντός Αυγούστου 2021.

Διπλασιάζεται από 6 σε 12 βράδια η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων για τουριστικά καταλύματα του μητρώου παροχών του ΟΑΕΔ στο τρέχον Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που διαρκεί έως τις 31 Ιουλίου 2022 και στο επόμενο πρόγραμμα 2022-2023.

 

Αναστολή ασφαλιστικών εισφορών 

Για όσες  επιχειρήσεις υπέστησαν υλικές ζημίες πανελλαδικά και για όλες τις επιχειρήσεις (ανεξάρτητα εάν έχουν πληγεί ή όχι)  που βρίσκονται στους Δήμους Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Ευβοίας κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης μέχρι 31 Ιουλίου 2021 και δεν επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις.

Δεύτερον αναστέλλεται η καταβολή για τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές για 6 μήνες, αρχής γενομένης από την 1 η Αυγούστου 2021 και δεν επιβαρύνονται κατά το διάστημα αυτό με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις. 

Όλες οι ανωτέρω οφειλές κεφαλαιοποιημένες και τρέχουσες,  μπορούν θα μπορούν να ρυθμιστούν σε 12 ως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Η  πρώτη δόση της ρύθμισης  θα πρέπει να καταβληθεί τον  Φεβρουάριο 2022  ενώ η τελευταία δόση τον Φεβρουάριο 2024.

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News