Business & Finance Τρίτη 10/08/2021, 10:47
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη οι τιμές ρεύματος

Στα ύψη οι τιμές ρεύματος

Στα 139,74 ευρώ/MWh έκλεισε στο Χρηματιστήριο Ενέργειας η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Τρίτη. Πρόκειται για πτώση 11% σε σχέση με την τιμή που είχε διαμορφωθεί για τη Δευτέρα, αλλά και πάλι είναι ιδιαίτερως υψηλή, αφού η ζήτηση παραμένει στα ύψη. 

Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 383,89 GWh, χωρίς μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη μέρα. Στο ενεργειακό μίγμα ο λιγνίτης κατέχει μερίδιο 16%, το φυσικό αέριο 46%, τα υδροηλεκτρικά 6%, οι εισαγωγές 16% και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 15%.

Υπολογίζεται ότι στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου σε σχέση με τον Ιούλιο η μέση τιμή είναι αυξημένη κατά περισσότερο από 40%.

Συνολικά στην Ευρώπη οι τιμές ακολουθούν την ανιούσα, με αποτέλεσμα να έχει χτυπήσει καμπανάκι για ένα ενεργειακό σοκ. Από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έως την Ελλάδα και την Ισπανία νοικοκυριά και επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπα με «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος. Πρόκειται για μία σοβαρή πρόκληση σε μία περίοδο κατά την οποία ο ιδιωτικός τομέας επιχειρεί «ανασύνταξη» από τα lockdown και την υγειονομική κρίση. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News