Business & Finance Δευτέρα 9/08/2021, 12:40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο άλμα της βιομηχανικής παραγωγής – Ποιοι τομείς ξεχώρισαν

Στο +8,8% τον Ιούνιο του 2021

Νέο άλμα της βιομηχανικής παραγωγής – Ποιοι τομείς ξεχώρισαν

Σημαντική αύξηση εμφάνισε τον Ιούνιο του 2021 η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα, δείγμα της περαιτέρω ανάκαμψης της οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο ετήσιος δείκτης παρουσίασε αύξηση κατά 8,8% έναντι 4,6% τον Ιούνιο του 2020.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος καταγράφηκε στην κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση σημειώθηκε στην εξόρυξη μεταλλευμάτων.

Νέο άλμα της βιομηχανικής παραγωγής – Ποιοι τομείς ξεχώρισαν-1

Ο μέσος βιομηχανικός δείκτης, παράλληλα, του τελευταίου 6μήνου (Ιανουάριος – Ιούνιος) ανήλθε στο +9,6% σε σχέση με τον μέσο δείκτη του α’ εξαμήνου του 2020, ενώ ο εποχικά διορθωμένος δείκτης του Ιουνίου σημείωσε πτώση 1% σε σχέση με τον Μάιο του 2021 (μηνιαία σύγκριση).

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης του κλάδου της κατασκευής επίπλων κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, ενώ ο δείκτης του κλάδου κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση.

Νέο άλμα της βιομηχανικής παραγωγής – Ποιοι τομείς ξεχώρισαν-2

Πιο αναλυτικά:

Η αύξηση 8,8% σε ετήσιο επίπεδο προήλθε από τις παρακάτω μεταβολές των τομέων βιομηχανίας:

  • +19,4% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
  • +9,0% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, λοιπών ορυχείων και λατομείων.
  • +6,8% του Δείκτη Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού, κατασκευής ειδών ένδυσης, παραγωγής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων, κατασκευής επίπλων, κατασκευής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, κατασκευής μεταλλικών προϊόντων.
  • -0,2% του Δείκτη Παροχής Νερού.

Η μείωση 1% σε μηνιαίο επίπεδο επήλθε ως συνέπεια των παρακάτω μεταβολών:

  • -3,4% του Δείκτη Παροχής Νερού
  • -3,3% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων
  • -1,6% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος
  • -0,7% του Δείκτη Μεταποίησης

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News