Business & Finance Σάββατο 24/07/2021, 15:45
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ

Bloomberg: Το Eλληνικό συναγωνίζεται σε τιμές τη Νέα Υόρκη

Bloomberg: Το Eλληνικό συναγωνίζεται σε τιμές τη Νέα Υόρκη

Εκτενές αφιέρωμα στο Ελληνικό κάνει το Bloomberg υπογραμμίζοντας ότι η ανακατασκευή του παλαιού αεροδρομίου της Αθήνας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για παραθαλάσσιες κατοικίες μία ανάσα από την πόλη και ότι πριν ακόμη αρχίσουν τα κατασκευαστικά έργα, μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά για να κάνει κάποιος αγορά. Μάλιστα, συγκρίνει τις τιμές της περιοχής, που θα είναι οι υψηλότερες στην Ελλάδα, με αυτές σε Νέα Υόρκη, Σαγκάη και Γενεύη. 

Η ζήτηση είναι τόσο έντονη που όλα τα διαμερίσματα στον πύργο μαρίνας 45 ορόφων του έργου, καθώς και οι 27 βίλες μπροστά στην παραλία, θα έχουν πωληθεί έως τις αρχές του επόμενου έτους, αν όχι νωρίτερα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development κ.Οδυσσέα Αθανασίου, που έδωσε συνέντευξη στο πρακτορείο. Ηδη, έχουν κατατεθεί στην εταιρεία 700 εκατ. ευρώ για την αγορά κατοικιών, με τις τιμές να ξεκινούν από 9.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με την προοπτική να φθάσουν τα 14.000 ευρώ έως το 2025. «Μιλάμε για μία αξία κοντά στο 1 δισ. ευρώ», μόλις παραδοθεί το ακίνητο, είπε ο κ. Αθανασίου.

Οι πρώτες πωλήσεις αποτελούν θετικό σημάδι για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Ελλάδας. Σε μία περιοχή τριπλάσια του μεγέθους του Μονακό, η αναδιαμόρφωση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού θα μπορούσε να προσθέσει έως και 2,2% στην οικονομία της χώρας και 80.000 θέσεις εργασίας έως το 2025. Πρόκειται για μία άκρως αναγκαία ώθηση για την Ελλάδα, η οποία είδε το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά ένα τέταρτο στη διάρκεια της δεκαετίας μετά την κρίση χρέους, με την πανδημία εν συνεχεία να μειώνει πέρυσι το ΑΕΠ κατά 8,2%. 

Η ανασυγκρότηση της περιοχής ξεκινά μετά από πολύ καιρό και από μεγάλες καθυστερήσεις: το αεροδρόμιο έκλεισε το 2001 και έκτοτε η γη – που πωλήθηκε στη Lamda – παρέμεινε αναξιοποίητη. Πέρα από την πολιτική διαμάχη, το έργο πήγε πίσω και από την την κρίση χρέους. «Το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα από επενδυτική και τουριστική σκοπιά αλλά και για την χώρα ολόκληρη θα είναι τεράστιο”, δήλωσε ο κ.Αθανασίου. «Το έργο έχει σχεδιαστεί ως παράδειγμα για το τι μπορεί να είναι η σύγχρονη Ελλάδα. Η περιοχή θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές και αισθητήρες θα ρυθμίζουν τα πάντα, από το φωτισμό έως τη συλλογή απορριμμάτων. Το Ελληνικό θα είναι μια από τις πρώτες έξυπνες, πράσινες κοινότητες του κόσμου που χτίστηκαν από το μηδέν», αναφέρει ο κ. Αθανασίου.

Το έργο είναι επίσης υψίστης σημασίας για τη Lamda, που επλήγη από την πανδημία. Δύο από τα τρία εμπορικά κέντρα της εταιρείας μόλις πρόσφατα κατάφεραν να φτάσουν τα επίπεδα του 2019. Δύο νέα εμπορικά κέντρα έχουν προγραμματιστεί ως μέρος της ανασυγκρότησης του αεροδρομίου και αυτά θα μπορούσαν επίσης να πωληθούν στη μονάδα διαχείρισης των εμπορικών κέντρων, όπως αναφέρει ο κ.Αθανασίου.

Με το έργο αυτό, η Lamda στοχεύει να τριπλασιάσει την αξία της έως το 2025, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο. Οι μετοχές της έχουν αυξηθεί 12% φέτος, αποτιμώντας την εταιρεία στα 1,4 δισ. ευρώ.

«Η Ελλάδα θα γίνει προορισμός παγκόσμιας κλάσης. Και κυρίως θα μετατραπεί από προορισμός της θάλασσας και του ήλιου σε τέχνη του να ζεις», καταλήγει ο κ.Αθανασίου. 

Πηγή: Βloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News