Business & Finance Τετάρτη 21/07/2021, 07:10
ΑΝΑΛΥΣΗ

Ποιος πληθωρισμός; Το πρόβλημα είναι η ανάπτυξη

Κίνδυνος οι αρχικές προσδοκίες να γυρίσουν μπούμερανγκ στις αγορές

Ποιος πληθωρισμός; Το πρόβλημα είναι η ανάπτυξη

Ο ενθουσιασμός γύρω από την πρόοδο των εμβολιαστικών προγραμμάτων και τη βεβαιότητα για συνέχιση της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής επί μακρόν ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών στις αγορές για δυναμική ανάκαμψη και μάλιστα ανέδειξε σε μείζον ρίσκο τον κίνδυνο του υψηλού πληθωρισμού. Ωστόσο, οι επενδυτές λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, τη μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία – δικαιολογημένα ή μη – υπονομεύει πλέον αυτόν καθ’ αυτόν τον στόχο της ανάπτυξης.

Προχθές Δευτέρα οι αγορές κατρακύλησαν: Ο Dow Jones με -2,1% είδε την υψηλότερη πτώση από τον Οκτώβριο, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν «βουτιά» επίσης άνω του 2% και το Χρηματιστήριο Αθηνών με βαριές απώλειες 3,9% σημείωσε τη χειρότερη επίδοση για το 2021. Χθες Τρίτη η ελληνική αγορά είχε ιδιαίτερα «χλιαρή» αντίδραση με άνοδο μόλις 0,68%, οι ευρωπαϊκές αγορές ανέκαμψαν χωρίς να καλύψουν όλες τις απώλειες και ο Dow Jones συνήλθε από το «hangover» της τελευταίας συνεδρίασης.

Θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα κατά πόσο θα επιβεβαιωθεί η αρχική εκτίμηση σύμφωνα με την οποία η μετάλλαξη του ιού στην πραγματικότητα δεν απειλεί τις αγορές με δεδομένο ότι τα εμβόλια «δουλεύουν». Ωστόσο, μέσα από το κλίμα των τελευταίων ημερών, είναι ευδιάκριτος πια ο κίνδυνος η συζήτηση να μετατοπιστεί από την «πολυτέλεια» του πληθωρισμού στην «υπαρξιακή» ανάγκη της ίδιας της ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο αυτό, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη διάσταση οι πρόσφατες τοποθετήσεις της ΕΚΤ, κατ’ επέκταση και της ΤτΕ, υπέρ της διατήρησης της νομισματικής πολιτικής ως εργαλείου πριμοδότησης της ρευστότητας και των επενδύσεων ακόμη και μετά τα πρώτα σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης, η οποία δείχνει μάλλον πιο αβέβαιη απ’ ό,τι φαινόταν.

Οι επενδυτές λοιπόν δεν ανησυχούν πια για τον πληθωρισμό αλλά για την ίδια την ανάπτυξη. Υπάρχουν άλλωστε και χειρότερα σενάρια στο τραπέζι, όπως είναι ο στασιμοπληθωρισμός, στα πρότυπα της δεκαετίας του 1970, οπότε και υπήρξε μια μακρά περίοδος υποτονικής ανάπτυξης με υψηλό πληθωρισμό και υψηλή ανεργία.

Από την άλλη πλευρά, δεν λείπουν και όσοι διερωτώνται ρητορικά κατά πόσο βρισκόμαστε μπροστά σε ένα παρατεταμένο sell off ή απλώς σε μία ακόμη ευκαιρία συναλλαγών στα χαμηλά για τους «ταύρους» των αγορών.

Όμως και μόνο το γεγονός ότι η συζήτηση «φουντώνει», χωρίς για την ώρα να απομακρύνει τα ερωτηματικά, θέτει εν αμφιβόλω το βασικό σενάριο των αγορών για άμεση και ουσιαστική ανάκαμψη. 

Ένα μόνο είναι σίγουρο: την απάντηση θα δώσουν ο ρυθμός των εμβολίων τις αμέσως επόμενες μέρες και βδομάδες και τελικά η πορεία του εγχειρήματος της ανοσίας απέναντι στον ιό ο οποίος συνεχίζει να απειλεί μαζί με την υγεία και τις αγορές.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News