Business & Finance Τρίτη 20/07/2021, 20:03
ΒΟΥΛΗ

Διαχείριση αποβλήτων: Τι δήλωσε ο ΥΠΕΝ για τους στόχους της κυβέρνησης

Διαχείριση αποβλήτων: Τι δήλωσε ο ΥΠΕΝ για τους στόχους της κυβέρνησης

Για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και τη διαχείριση αποβλήτων μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στη Βουλή. 

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη κυβέρνηση που ανακοίνωσε ότι θα αξιοποιήσει την ηλιακή ενέργεια για να τροφοδοτήσει 30.000 ευάλωτα νοικοκυριά, διαθέτοντας 100.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κατασκευή φωτοβολταϊκών 120 μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος, τα οποία θα συμψηφιστούν με τους μετρητές 30.000 ευάλωτων νοικοκυριών κατ’ αρχήν ώστε να τροφοδοτούνται με σχεδόν μηδενικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, τόνισε ότι για πρώτη φορά η κυβέρνηση δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση αποβλήτων, ενσωματώνοντας δύο ευρωπαϊκές οδηγίες και επικαιροποιώντας δύο εγχώρια νομοθετικά πλαίσια, ώστε να βρίσκονται όλα σε ένα κείμενο. «Αυτό από μόνο του είναι μία εθνική μεταρρύθμιση», όπως ανέφερε.

«Κεντρικός πυλώνας της νομοθετικής μας πρωτοβουλίας είναι η ανάπτυξη και η εδραίωση της περιβαλλοντικής συνείδησης. Παράγουμε 29 τόνους στερεών αποβλήτων ανά εκατομμύριο ΑΕΠ όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 17 τόνοι ανά εκατομμύριο ΑΕΠ. Είμαστε πρώτοι στη σπατάλη τροφίμων και στην ταφή των αστικών απορριμμάτων και τελευταίοι σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση», τόνισε.

Και για αυτό το λόγο οι στόχοι της κυβέρνησης είναι:

– να εφαρμόσει τις βασικές αρχές της κυκλικής οικονομίας.

– να ενισχύσει την ανακύκλωση και να πετύχουμε μείωση της ταφής.

– να αλλάξει την κουλτούρα της κοινωνίας σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων

«Τα απορρίμματα δεν είναι σκουπίδια και δεν πρέπει να καταλήγουν στις χωματερές κατά 80%. Είναι φυσικοί πόροι που, εάν ανακτηθούν σωστά και ανακυκλωθούν, μπορούν να αποτελέσουν πρώτες ύλες για επόμενες παραγωγικές διεργασίες.  Πρέπει να αλλάξει αυτή η φιλοσοφία και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με το νόμο αυτό. Για πρώτη φορά φέρνουμε ένα νομοσχέδιο και καλύπτουμε το σύνολο της ιεράρχησης που προβλέπει το ενωσιακό δίκτυο. Και με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε απλοποίηση σε ό,τι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο», δήλωσε ο υπουργός.

Ο κ.Σκρέκας ανέφερε τα 8 μέτρα που μας πάνε μπροστά στη χωριστή συλλογή:

  1. Έως την 1η Ιανουαρίου 2024 οι Δήμοι υποχρεούνται να οργανώσουν χωριστή συλλογή επικινδύνων αποβλήτων στα νοικοκυριά (όπως χλωρίνες, βερνίκια κ.ά.).
  2. Επιπλέον της υποχρεωτικής χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων από τους Δήμους, έως το τέλος του 2022 τίθεται και η υποχρέωση χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης βιοαποβλήτων μεγάλων παραγωγών με ευθύνη τους και κάλυψη εκ μέρους τους του κόστους, ενώ παράλληλα προβλέπεται η ελάφρυνση των δημοτικών τελών.
  3. Με σκοπό την ανάπτυξη και εδραίωση της περιβαλλοντικής συνείδησης, από 1 Σεπτεμβρίου του 2022 εισάγεται στα σχολεία υποχρεωτική χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών, μετάλλων, μπαταριών και αποβλήτων τροφίμων.
  4. Από 1/1/2022 οι φορείς Γενικής Κυβέρνησης οργανώνουν τη χωριστή συλλογή χαρτιού σε όλες τις εγκαταστάσεις.
  5. Διευρύνεται η υποχρέωση για τη χωριστή συλλογή των αποβλήτων υλικών, δηλαδή χαρτιού, γυαλιού, μετάλλων, πλαστικών.
  6. Σε όλα τα νέα κτήρια υποχρεωτικά εξασφαλίζεται κατάλληλος χώρος για τη συλλογή και αποθήκευση τουλάχιστον τεσσάρων ρευμάτων.
  7. Απλοποιούνται οι διατάξεις σχετικά με τα πράσινα σημεία ώστε να αδειοδοτούνται και να κατασκευάζονται πιο εύκολα. Καταργείται η διάκριση σε μικρά – μεγάλα. Επιβάλλονται ενιαίοι χρωματικοί κώδικες για τους κάδους συλλογής αποβλήτων για την διευκόλυνση των πολιτών.
  8. Προωθείται η θέσπιση από τον Ιανουάριο του 2025 της υποχρέωσης για ελάχιστο ανακυκλωμένο περιεχόμενο 30% στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς και από 1 Ιουνίου 2022 η εισαγωγή περιβαλλοντικού τέλους για τα πλαστικά μπουκάλια με ετικέτα PVC.

Καταλήγοντας, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους μικρούς παραγωγούς παρέχοντας τη δυνατότητα να αναπτύξουν μικρούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς μέχρι 400 κιλοβάτ σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν υπήρχε δυνατότητα. «Δώσαμε 140 μεγαβάτ, 100 για ανεξάρτητους παραγωγούς, 40 για αυτοπαραγωγούς, για net metering, για συμψηφισμό. Δίνουμε 86 στην Πελοπόννησο, 45 στις Κυκλάδες και 40 μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος στην Εύβοια. Επιπρόσθετα, εισάγεται η υποχρέωση προσκόμισης εισηγητικής επιστολής 35.000 ευρώ, για να δούμε τελικά ποιος έχει την οικονομική δυνατότητα από όσους έχουν καταλάβει ενεργειακό χώρο».

«Επίσης, εισάγουμε διατάξεις που αφορούν στην δράση «Πρόγραμμα Στήριξης και Ανάπτυξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο με 10 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των λιγνιτικών περιοχών. Δίνουμε τη δυνατότητα, να γίνεται συμψηφισμός έως 30% σε οφειλές προς Δημόσια Ταμεία και άλλους οργανισμούς, μικρών και μικρομεσαίων επαγγελματιών που επηρεάστηκαν από τη μείωση της δραστηριότητας της ΔΕΗ, ώστε το υπόλοιπο 70% να μπορεί να καταλήγει στο ταμείο τους.

Πραγματοποιούμε τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στη χώρα σε ότι αφορά την οργάνωση, τον χωροταξικό σχεδιασμό. Μέσα από τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, το 80% της ελληνικής επικράτειας θα σχεδιαστεί και θα διατεθούν για αυτόν τον λόγο πάνω από 240.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι κάτι το οποίο το κάνουμε εμείς για πρώτη φορά στη χώρα. 

Και τέλος, μια σημαντική διάταξη μεταξύ άλλων, έχει να κάνει με την επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος σε περιοχές όπως η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και αλλού, όπου δεν τεκμαίρεται η κυριότητα του Δημοσίου μόνο και μόνο από το χαρακτήρα της έκτασης.  Έτσι, δίνουμε λύση και σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, πολλούς συμπολίτες μας». 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News