ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα 2.0: Σφιχτό χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης 

Ελλάδα 2.0: Σφιχτό χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης 

Μετά την πρόσφατη έγκριση του ελληνικού προγράμματος από το Ecofin, θα πρέπει πλέον να υπογραφούν οι συμβάσεις για τα δάνεια και τις επιδοτήσεις των 30,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η υπογραφή των συμβάσεων θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Στη συνέχεια, οι συμβάσεις αυτές, μαζί με ολόκληρο το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης, θα έρθουν προς κύρωση στη Βουλή μέχρι το τέλος του Ιουλίου.

Μαζί θα δοθούν και τα επισυναπτόμενα των αποφάσεων του Ecofin, καθώς και τα κείμενα της συμφωνίας με εξαίρεση την κοστολόγηση κάθε επένδυσης, αφού –όπως εξηγούν πηγές του ΥΠΟΙΚ– περιέχουν υπολογισμούς εκπτώσεων διαγωνισμών και άλλες παραμέτρους που μπορεί –αν γίνουν γνωστές– να επηρεάσουν διαγωνιστικές διαδικασίες.

Σημειώνουν δε πως είναι σημαντικό το νομοσχέδιο να έρθει στη Βουλή πριν κλείσει για τις θερινές διακοπές, καθώς θα πρέπει πρώτα να υπάρξει η κύρωση του Ταμείου Ανάκαμψης και των συμβάσεων, ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση των πρώτων 4 δισ.€ που αναμένεται να λάβει η χώρα στα τέλη Ιούλιου ή στις αρχές του Αυγούστου.

Τα πρώτα 12 έργα 

Στο μεταξύ, αφού εγκρίθηκαν τα τεχνικά δελτία, ξεκινούν τα 12 πρώτα έργα του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» συνολικού προϋπολογισμού 1,42 δις ευρώ. Η έγκριση δόθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, αρμόδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου. Τα έργα συγκεντρωτικά αφορούν σε υποδομές εκσυγχρονισμού του Δημοσίου και ψηφιοποίηση αρχείων, στην ενίσχυση συστημάτων για την ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών, την βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω του χωροταξικού σχεδιασμού, στο πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65 και στην αποκατάσταση και ανάδειξη των μνημείων της Ακρόπολης Αθηνών. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News