Business & Finance Τρίτη 1/12/2020, 13:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Τι θα κάνει η ΕΚΤ για να «δαμάσει» τον αποπληθωρισμό

Ευρωζώνη: Τι θα κάνει η ΕΚΤ για να «δαμάσει» τον αποπληθωρισμό

Οι «αρρυθμίες» στην οικονομία εξαιτίας της πανδημίας κράτησαν και τον Νοέμβριο σε αποπληθωρισμό την Ευρωζώνη, σε μια εξέλιξη που ενισχύει τα επιχειρήματα για νέα μέτρα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Η Ελλάδα συνεχίζει να κρατάει τα αρνητικά «σκήπτρα», με το υψηλότερο ποσοστό αποπληθωρισμού μεταξύ των χωρών της Ζώνης του Ευρώ, στο -2%.

Αναλυτικότερα, οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη υποχώρησαν στο -0,3% τον Νοέμβριο, σε επίπεδα κατώτερα των μέσων εκτιμήσεων του Bloomberg για υποχώρηση 0,2%. Ο επιμέρους δείκτης τιμών για τρόφιμα και ενέργεια υποχώρησε στο ιστορικό ναδίρ του 0,2%.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε αρνητικά επίπεδα για το υπόλοιπο του έτους, εν μέρει εξαιτίας των χαμηλών τιμών πετρελαίου και των προσωρινών φορολογικών μειώσεων για τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας. 

Οι προοπτικές για τις τιμές καταναλωτή αποδυναμώνονται ακόμη περισσότερο μετά την επαναφορά του lockdown στις περισσότερες οικονομίες της Ζώνης του Ευρώ, ώστε να περιορίσει την ανάσχεση της νόσου. Η ΕΚΤ προβλέπει άνοδο του πληθωρισμού στο 1,22% το 2022. Οι νέες, επικαιροποιημένες προβλέψεις αναμένονται στη συνεδρίαση της 10ης Δεκεμβρίου.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν την ενίσχυση του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας(PEPP), ύψους 1,35 τρισ. ευρώ, και επέκτασή του πέραν της υφιστάμενης ημερομηνίας στα μέσα του 2021.

Σε συνέντευξή της στο Bloomberg, η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες για τη δέσμευση της ΕΚΤ για σταθερότητα των τιμών.

Την ίδια στιγμή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε χθες την κεντρική τράπεζα να ενισχύσει τις αγορές ενεργητικού και να εξετάσει ως εναλλακτικές καλύτερους όρους στη χορήγηση φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες, καθώς και βαθύτερη μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News