Business & Finance Τετάρτη 14/07/2021, 13:15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Πιθανή η αγορά ελληνικών ομολόγων μετά τον Μάρτιο του 2022

Λαγκάρντ: Πιθανή η αγορά ελληνικών ομολόγων μετά τον Μάρτιο του 2022

Το ενδεχόμενο να συνεχίσει την αγορά των ελληνικών ομολόγων, ακόμη και μετά τη λήξη του έκτακτου πανδημικού προγράμματος στήριξης (PEPP), άφησε ανοιχτό η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παραχώρησε συνέντευξη στους Financial Times. 

Μεταξύ άλλων, η Γαλλίδα οικονομολόγος ξέφρασε την επιθυμία διατήρησης της ενισχυμένης ευελιξίας του PEPP, όσον αφορά τις αγορές ομολόγων από χώρες, οι οποίες δεν διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα (από τους βασικούς οίκους αξιολόγησης), φωτογραφίζοντας επί της ουσίας την Ελλάδα. 

«Θα συζητήσουμε τα θέματα αυτά, επειδή θα έχουν σημασία, όταν είμαστε πιο κοντά στο τέλος του PEPP» έσπευσε να προσθέσει, διευκρινίζοντας ότι το τρέχον πρόγραμμα, ύψους 1,8 τρισ. ευρώ,  δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν τον Μάρτιο του 2022. 

Υπενθυμίζεται ότι η υπαγωγή της Ελλάδας στο έκτακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχει ωφελήσει σημαντικά τη χώρα, μειώνοντας αισθητά το κόστος δανεισμού και διευκολύντοντας την άντληση ρευστότητας από τις αγορές.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η Ελλάδα απέχει δύο βαθμίδες από την επενδυτική αξιολόγηση, το ερώτημα είναι τι θα γίνει όταν λήξει το έκτακτο πρόγραμμα. Κι αυτό, διότι υπό φυσιολογικές συνθήκες, η ΕΚΤ αγοράζει μόνο ομόλογα χωρών, οι οποίες αξιολογούνται ως πιστοληπτικά αξιόπιστες (επενδυτική βαθμίδα). 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News