Business & Finance Κυριακή 11/07/2021, 16:01
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός: Ποια προϊόντα ανεβάζουν το κόστος των ελληνικών νοικοκυριών

Πληθωρισμός: Ποια προϊόντα ανεβάζουν το κόστος των ελληνικών νοικοκυριών

Ενόσω η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τις περισσότερες εκτιμήσεις να προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 4% (3,6% η συντηρητική πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για το 2021), ένα συνεχές μπαράζ ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα έχει αρχίσει να καθίσταται εμφανές στα νοικοκυριά.

Δεν είναι τυχαίο ότι τον Ιούνιο, ο ετήσιος πληθωρισμός, δηλαδή ο δείκτης τιμών σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020, διαμορφώθηκε στο +1%, το υψηλοτερο επίπεδο από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η εν λόγω εξέλιξη συνιστά απόρροια μιας σειράς παραγόντων, όπως η αύξηση της διεθνούς τιμής πετρελαίου, η διατήρηση των υποστηρικτικών δημοσιονομικών και νομισματικών μέτρων, αλλά και η ευρύτερη ανάκαμψη της οικονομίας. 

Παρότι ο μέσος όρος του τελευταίου 12μήνου παραμένει αρνητικός (-1,3%), η αύξηση των τελευταίων μηνών έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στις τιμές των προϊόντων, οι οποίες έχουν λάβει την ανιούσα. 

Είναι ενδεικτικό ότι στον κλάδο των μεταφορών, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 6,7% τον Ιούνιο του 2021, ενώ οι τιμές στον κλάδο της στέγασης ακολούθησαν στο +4%. 

Μεγάλες ανατιμήσεις παρατηρήθηκαν και σε αρκετά τρόφιμα, με την τιμή σε αρνί και κατσίκι να εκτινάσσεται κατά 17% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020. Τα νωπά ψάρια αυξήθηκαν κατά 4,1%, τα τυριά κατά 2,5%, τα πουλερικά κατά 1,2%, το ελαιόλαδο κατά 1,3%, τα λαχανικά κατά 1,2%, οι πατάτες κατά 8,6% κ.α.

Την ίδια ώρα, εξαιτίας των σημαντικών αυξήσεων στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, η τιμή του φυσικού αερίου εκτινάχθηκε κατά 60,6% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 29%. Στο σύνολό τους, τα καύσιμα και τα λιπαντικά αυξήθηκαν κατά 15,8%, με το κόστος της μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο να «απογειώνεται» κατά 35,5%. 

Εξίσου εντυπωσιακές ήταν και οι μεταβολές των τιμών σε επίπεδο μήνα, δηλαδή από τον Μάιο έως τον Ιούνιο του 2021, με τα νωπά φρούτα να εκτινάσσονται κατά 20,4%, το φυσικό αέριο κατά 15,8%, τα εισιτήρια μεταφοράς με αεροπλάνο κατά 12% και τα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού κατά 1,6%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News