ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνο-χρέη: Την ερχόμενη εβδομάδα «κληρώνει» για τη νέα ρύθμιση

Αντιμέτωποι με τα χρέη οι φορολογούμενοι

Κορωνο-χρέη: Την ερχόμενη εβδομάδα «κληρώνει» για τη νέα ρύθμιση

Μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, πιθανόν την Πέμπτη, θα ληφθούν  και οι οριστικές αποφάσεις για τη νέα ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία. Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, ενώ ο Ντέκλαν Κοστέλο μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως θα μελετηθεί προσεχτικά και με ανοιχτό μυαλό η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών.

«Είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το χρέος που έχει δημιουργήσει η πανδημία αλλά με τέτοιο τρόπο  που να παρέχει τα σωστά κίνητρα» πρόσθεσε. Στο τραπέζι των συζητήσεων της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες του «MR», δεν υπήρξε το αρχικό πράσινο φως από την πλευρά των θεσμών στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων, παρόλα αυτά με τις δηλώσεις του ο Ντέκλαν Κοστέλο «έκλεισε» το μάτι στο οικονομικό επιτελείο.

Η πρόταση του ΥΠΟΙΚ

Το οικονομικό επιτελείο έχει προτείνει μια επέκταση της ρύθμισης των 24 – 48 δόσεων σε 60 ή ακόμα και 72 δόσεις για τα χρέη που έχουν συσσωρευθεί κατά την πανδημία. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κλειδώσει μια ρύθμιση με όση μεγαλύτερη διάρκεια. Στο τραπέζι των συζητήσεων της προηγούμενης εβδομάδας τέθηκαν θέματα όπως τα κριτήρια ένταξης στην ρύθμιση ,το ελάχιστο ποσό ακόμα και ποιοι φόροι θα μπορούν να ενταχθούν. Υπάρχει το ενδεχόμενο στην νέα ρύθμιση να μπορούν να ενταχθούν και φόροι όπως ο φόρος εισοδήματος ή ο ΕΝΦΙΑ, που έμειναν απλήρωτοι από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά αλλά και χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία.

Αύξηση των ληξιπρόθεσμων  

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ , το πρώτο πεντάμηνο του 2021, το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 2,901 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο το 2020 είχε φτάσει τα  2,523 δισ. ευρώ. Παρουσιάστηκε μια αύξηση δηλαδή κατά 15%.

Μόνο τον μήνα Μάϊο, το νέο ληξιπρόθεσμο εκτοξεύθηκε στα 340εκ., ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 93εκ. (αύξηση κατά 266%). (συμπεριλαμβάνονται και οι μη φορολογικές κατηγορίες).Όπως εξηγεί βέβαια και στην ανακοίνωση της η ΑΑΔΕ η τρομακτική αύξηση κατά 266% οφείλετε στο γεγονός πως πέρυσι υπήρχε αναστολή πληρωμών για μεγάλο μέρος φορολογουμένων. Το σύνολο των οφειλετών του Δημοσίου τον Μάιο του 2021 ανήλθε σε 3.905.073 έναντι 3.937.848 τον Απρίλιο του 2021.

Η πολιτική κόντρα για τα ληξιπρόθεμα

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του για την αύξηση των ληξιπρόθεσμων αναφέρει. «Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για αύξηση κατά 275% των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών από φόρους τον Μάιο και αύξηση κατά 15% του συνόλου των οφειλών στο 5μηνο, φανερώνουν με κατηγορηματικό τρόπο την αδυναμία ανταπόκρισης στις φορολογικές υποχρεώσεις. Η συσσώρευση χρεών την περίοδο της πανδημίας, εξαιτίας της επιλογής της κυβέρνησης να μην στηρίξει ουσιαστικά και επαρκώς το εισόδημα των εργαζομένων και των νοικοκυριών και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απειλεί και την επόμενη
μέρα της οικονομίας». Από την πλευρά το Υπουργείο Οικονομικών απαντάει στο ΣΥΡΙΖΑ πως η αύξηση οφείλετε στις αναστολές πληρωμών. 

«Ο Τομέας Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, με την ανακοίνωση που εξέδωσε για αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, φαίνεται ότι αγνοεί την αλήθεια και την πραγματικότητα. Γιατί πολύ απλά, η εμφανιζόμενη ως αύξηση των ληξιπρόθεσμων τον Μάιο οφείλεται στην αναστολή πληρωμών και στις παρατάσεις εξόφλησης οφειλών της αντίστοιχης περσινής περιόδου για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία. Επιχειρήσεις, επαγγελματίες και πολίτες που κάνουν χρήση αυτού του ουσιαστικού μέτρου στήριξης, το γνωρίζουν πολύ καλά. Οι μόνοι που προσποιούνται ότι δεν το γνωρίζουν, είναι τα στελέχη του Τομέα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News