Business & Finance Τετάρτη 7/07/2021, 06:50
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

KEΦίΜ: Πόσες ημέρες του χρόνου εργάστηκαν οι Ελληνες για να πληρώσουν φόρους

KEΦίΜ: Πόσες ημέρες του χρόνου εργάστηκαν οι Ελληνες για να πληρώσουν φόρους

Στη διαπίστωση ότι φέτος εργαστήκαμε 179 από τις 365 ημέρες του χρόνου για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές στο κράτος, με την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας να έρχεται στις 29 Ιουνίου, καταλήγει το Κέντρο Φιλελευθέρων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ). Εάν συνυπολογιστεί δε, το έλλειμμα για το 2021, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας υπολογίζεται να είναι η 10η Αυγούστου, με 221 ημέρες εργασίας.

Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, μελέτη την οποία διεξάγει για 7η συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα το ΚΕΦίΜ με στόχο να απεικονίσει με εύληπτο τρόπο τα φορολογικά βάρη των Ελλήνων, είναι η ημέρα που οι Έλληνες φορολογούμενοι θα απελευθερώνονταν από το βάρος των φόρων, αν με τα χρήματα που κέρδιζαν από την εργασία τους έπρεπε, πριν καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, να αποπληρώσουν πρώτα τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.

Ποιά είναι τα βασικά σημεία της φετινής μελέτης

– Η 29η Ιουνίου είναι η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2021, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης για τα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Για 179 από τις 365 μέρες του έτους θα εργαστούμε για το κράτος.

KEΦίΜ: Πόσες ημέρες του χρόνου εργάστηκαν οι Ελληνες για να πληρώσουν φόρους-1

– Αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2021, το οποίο αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2021 έρχεται 42 ημέρες αργότερα, την 10η Αυγούστου.

– Σε ό,τι αφορά τα αντίστοιχα στοιχεία της περσινής χρονιάς, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 εργαστήκαμε για το κράτος 175 ημέρες, ενώ αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας το 2020 ήρθε 42 ημέρες αργότερα, δηλαδή την 6η Αυγούστου.

– Η συνολική επιβάρυνση πολιτών και επιχειρήσεων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το 2021 ανέρχεται σε 71,9 δις και είναι σχεδόν διπλάσια από τα 44,4 δις που καταβάλλουν τα νοικοκυριά για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών για διατροφή, ένδυση, στέγαση, οικιακά αγαθά, μεταφορές και επικοινωνίες.

KEΦίΜ: Πόσες ημέρες του χρόνου εργάστηκαν οι Ελληνες για να πληρώσουν φόρους-2

– Η φετινή Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας έρχεται 42 μέρες αργότερα από τη χαμηλότερη της τελευταίας εικοσαετίας (2004). Η μετατόπιση αυτή, που αναδεικνύει τη ραγδαία αύξηση των φορολογικών βαρών που επωμίστηκαν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, αποτελεί “κληρονομιά” της μνημονιακής περιόδου.

KEΦίΜ: Πόσες ημέρες του χρόνου εργάστηκαν οι Ελληνες για να πληρώσουν φόρους-3

Ημέρες εργασίας για το κράτος στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες αναπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης

Οι πολλές ημέρες που εργαζόμαστε για το κράτος, δηλαδή οι ημέρες που το εισόδημα που παράγουμε πηγαίνει μέσω φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στο κράτος, φαίνεται πως δεν συνδυάζονται ούτε με εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση (τον διαχειριστή τον εσόδων), αλλά ούτε και με τα αναμενόμενα κοινωνικά οφέλη.
Η Ελλάδα, καταγράφει μία από τις 7 υψηλότερες επιβαρύνσεις από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές (12 ημέρες πάνω από τον μέσο όρο) και χαμηλότερο βαθμό εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σε σχέση με τον μέσο όρο (11
ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο) ανάμεσα στις 23 Ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία και για τους δύο δείκτες.

Μαζί με την Ελλάδα στην ομάδα με τη χαμηλότερη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τις περισσότερες ημέρες εργασίας για το κράτος βρίσκονται η Σλοβενία, η Τσεχία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Γαλλία. Στις χώρες με την υψηλότερη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τις λιγότερες ημέρες εργασίας για το κράτος βρίσκονται η Ιρλανδία και η Ελβετία.

KEΦίΜ: Πόσες ημέρες του χρόνου εργάστηκαν οι Ελληνες για να πληρώσουν φόρους-4

Επίσης, η Ελλάδα, και πάλι καταγράφει χαμηλότερο βαθμό αποτελεσματικότητας της κοινωνικής πολιτικής, σε σχέση με τον μέσο όρο των υπό μελέτη χωρών (3,6 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο). Πιο συγκεκριμένα, καταλαμβάνει την 24η θέση από τις 26 χώρες του δείγματος στη μείωση του ποσοστού
του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας πριν και μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις.

Παράλληλα, η Ελλάδα το 2019 είχε μία από τις 8 υψηλότερες επιβαρύνσεις από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές (14 ημέρες πάνω από τον μέσο όρο) ανάμεσα στις 26 Ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. 

KEΦίΜ: Πόσες ημέρες του χρόνου εργάστηκαν οι Ελληνες για να πληρώσουν φόρους-5

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News