ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπορικό Πάρκο στη Μεταμόρφωση: Όλο το σχέδιο

Εμπορικό Πάρκο στη Μεταμόρφωση: Όλο το σχέδιο

Ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση του εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου στους δήμους Μεταμόρφωσης και Πεύκης Λυκόβρυσης της Panita Ltd. έγινε χθες με τη δημοσιοποίηση από το υπουργείο Ανάπτυξης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που αφορά το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ), βάσει του οποίου προβλέπεται να αναπτυχθεί η επένδυση. Η δημοσιοποίηση είναι απαραίτητη προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να διατυπώσουν εγγράφως τις παρατηρήσεις τους επί της ΣΜΠΕ, κάτι που πρέπει να γίνει εντός των επόμενων 20 ημερών. 

Το νέο εμπορικό πάρκο το οποίο θα αναπτυχθεί σε συνολική έκταση 85.665 τ.μ. θα περιλαμβάνει τα εξής: εμπορικό κέντρο, εμπορικά καταστήματα και πολυκαταστήματα, αναψυκτήρια και χώρους εστίασης, σούπερ μάρκετ, εμπορικές εκθέσεις, γραφεία, αθλητικό κέντρο και παιδική χαρά, πάρκο, στούντιο, κινηματογράφους, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εμπορικές αποθήκες, χώρους συνάθροισης κοινού. Στον σχεδιασμό του εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου περιλαμβάνονται και υποστηρικτικές λειτουργίες, όπως  διαγνωστικό  κέντρο, χώρος στάθμευσης  άνω  των  2000  θέσεων,  παρατηρητήριο  (Landmark)  με  χρήση  χώρου εστίασης και εκθεσιακού χώρου. Σημειώνεται εδώ ότι μετά τις ρυμοτομήσεις, τις παραχωρήσεις στον Δήμο και την διάνοιξη των προτεινόμενων δρόμων η αξιοποιήσιμη για την ανάπτυξη έκταση είναι 75.052,44 τ.μ.

Η επένδυση προϋπολογισμού 93,5 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι μπορεί να υλοποιηθεί μέσα σε δύο χρόνια και οι θέσεις εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν είναι 360 κατά την περίοδο υλοποίησης και 722 κατά την περίοδο λειτουργίας του κέντρου. Στον φάκελο της επένδυσης προβλέπεται ότι τουλάχιστον 20% των θέσεων εργασίας θα καλύπτεται από κατοίκους των οικείων δήμων. 

Η εν λόγω επένδυση εντάχθηκε στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων το 2019 και πρόκειται να λοποιηθεί από την εταιρεία Panita Ltd. (εδρεύει στην Κύπρο) του Ομίλου Κωνσταντίνου, ο οποίος έχει αναπτύξει στην Ελλάδα ένα ακόμη εμπορικό κέντρο, το Athens Metro Mall στον Άγιο Δημήτριο Αττικής. 

Σύμφωνα με την πολεοδομική μελέτη η περιοχή επέμβασης προτείνεται να οργανωθεί ως εξής:  

• Τα 3 οικοδομικά τετράγωνα που είναι εντός σχεδίου παραμένουν ως έχουν. 

• Η εκτός σχεδίου περιοχή της Μεταμόρφωσης αναπτύσσεται ενιαία και συνδέεται (λειτουργικά) με το υπάρχον κτίριο στα όρια του Δήμου Λυκόβρυσης με αερογέφυρα πάνω από την οδό Λ. Κατσώνη. Η πρόταση του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου διατηρείται ως έχει και η Πρόταση Ανάπτυξης του παρόντος  σχεδίου  εντάσσεται  εντός  των  ορίων  της  έκτασης  του  σύνθετου  εμπορικού  και ψυχαγωγικού πάρκου.  

• Εντός  των  ορίων  του  Δήμου  Λυκόβρυσης  προτείνεται  η  ανεξάρτητη  ανάπτυξη  Διαγνωστικού Κέντρου,  διατηρουμένου  του  οδικού  δικτύου  που  προτείνεται  από  το  ρυμοτομικό σχέδιο Λυκόβρυσης.  

• Προτείνεται  η  κατασκευή  κτιρίων  σύγχρονης  αισθητικής,  με  ύψος  εντός  των  ορίων,  με  μόνες εξαιρέσεις τις ακόλουθες:  

– Ενός Landmark (Πύργου) με ύψος 27 μέτρων αντί για 15 μέτρα. Στον πύργο αυτό ο οποίος σχεδιάζεται να στηρίζεται σε στύλο διαμέτρου 4,5 μέτρων προβλέπεται στο πάνω μέρος να υπάρχει κυκλικό κτίριο το οποίο θα στεγάζει χώρο αναψυχής/μπαρ. 

– Μια αύξηση στο ύψος του Κεντρικού Κτιρίου (Mall) από 12,5 μέτρα σε 19 μέτρα (+3 μέτρα στέγη).  

Προβλέπεται  επίσης  και  η  σύνδεση  του  εμπορικού  και  ψυχαγωγικού πάρκου  με  μέσα  σταθερής  τροχιάς, καθώς  η  προτεινόμενη  από  την  Αττικό  Μετρό  χάραξη  διέρχεται  εντός  της  ιδιοκτησίας. 

Για  λόγους  λειτουργικής  «συνέχειας»  της  προτεινόμενης  ανάπτυξης,  και  με  στόχο  την  αποφυγή διασταυρώσεων τροχοφόρων και πεζόδρομων, προβλέπονται 2 αερογέφυρες που θα συνδέουν:

–        Το εμπορικό κέντρο με την υπάρχουσα αποθήκη πάνω από την οδό Λ. Κατσώνη 

–         Το εμπορικό κέντρο με το κτίριο food court (+5,50).  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News