ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα η πιο ακριβή χώρα της Ε.Ε. στις τηλεπικοινωνίες

Η Ελλάδα η πιο ακριβή χώρα της Ε.Ε. στις τηλεπικοινωνίες

Η ακριβότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τηλεπικοινωνίες ήταν η Ελλάδα για μια ακόμη χρονιά το 2020 με τις τιμές στις εν λόγω υπηρεσίες να είναι κατά 73% υψηλότερες από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Το ζήτημα αυτό αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα εάν μάλιστα αναλογισθεί κάποιος τη μεγάλη σημασία που απέκτησαν οι τηλεπικοινωνίες και ειδικά το διαδίκτυο λόγω της πανδημίας για την τηλεργασία, την τηλεκπαίδευση αλλά και για την επικοινωνία με φίλους και συγγενείς. 

Η Ελλάδα η πιο ακριβή χώρα της Ε.Ε. στις τηλεπικοινωνίες-1

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το επίπεδο τιμών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2020, οι τιμές στην Ελλάδα βρίσκονται στο 86% του μέσου ευρωπαϊκού όρου, δηλαδή το επίπεδο τιμών είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο κατά 14%. Με βάση το παραπάνω η Ελλάδα είναι η 18η ακριβότερη χώρα στην ΕΕ-27. Την ίδια ώρα, πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, υπολογιζόμενο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στο 64% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην προτελευταία θέση μαζί με την Κροατία και τελευταία την Βουλγαρία. 

Τι άλλο κοστίζει ακριβά, πού έχουμε χαμηλές τιμές 

Ιδιαίτερη βαρύτητα, ειδικά για τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά, έχει το γεγονός ότι στην Ελλάδα είναι ακριβότερα και τα τρόφιμα, κατά 2,1% από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Μάλιστα, το παραπάνω αφορά το 2020, όταν ακόμη δεν είχαν εμφανιστεί οι σημερινές πληθωριστικές πιέσεις. 

Σε όλες τις άλλες βασικές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών η Ελλάδα ήταν φθηνότερη το 2020 σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο: κατά 3,2% χαμηλότερες οι τιμές στα αλκοολούχα ποτά και στα καπνικά προϊόντα, κατά 2,8% χαμηλότερες οι τιμές στα είδη ένδυσης και υπόδησης, κατά 35% χαμηλότερα σε ό,τι αφορά το κόστος στέγασης (περιλαμβάνει ενοίκια, εργασίες συντήρησης, λογαριασμούς ΔΕΚΟ κλπ.), κατά 1,2% χαμηλότερες οι τιμές στα έπιπλα-οικιακό εξοπλισμό, κατά 7,7% χαμηλότερες οι τιμές στα αυτοκίνητα – μοτοσυκλέτες, κατά 24,8% φθηνότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο ήταν τα εισιτήρια των ΜΜΜ, κατά 13% φθηνότερες ήταν οι υπηρεσίες ψυχαγωγίας, διασκέδασης και τέλος κατά 13,3% φθηνότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο ήταν τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια στην Ελλάδα. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News