Business & Finance Σάββατο 19/06/2021, 11:17
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

FAZ: Από τον Ανδρέα Παπανδρέου στον Κυριάκο Μητσοτάκη

FAZ: Από τον Ανδρέα Παπανδρέου στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στις μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει η κυβέρνηση στην αγορά εργασίας με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σε αυτό και τις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ της η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Μάλιστα η γερμανική εφημερίδα δεν παραλείπει και τις αναφορές στο παρελθόν. 

Το ρεπορτάζ της FAZ εξηγεί πως η διάταξη που πυροδότησε τις περισσότερες αντιδράσεις είναι αυτή για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις υπερωρίες, ενώ προσθέτει πως μπαίνει φρένο και στις εξουσίες των συνδικάτων. 

«Iδιαίτερα αμφιλεγόμενη είναι μια νέα διάταξη για το ωράριο εργασίας. Μελλοντικά εργοδότες θα μπορούν να απαιτούν έως και δέκα ώρες εργασίας προσφέροντας άδεια τις επόμενες μέρες, χωρίς έτσι να χρειάζεται να πληρώσουν ακριβά τις υπερωρίες. Γι αυτό ωστόσο απαιτείται συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Παράλληλα σύμφωνα με τη νέο νόμο θα είναι πιο δύσκολο για μειοψηφίες και αντιτιθέμενα συνδικάτα να καλέσουν σε απεργία».

Η FAZ σχολιάζει πως το ισχύον εργατικό δίκαιο στην Ελλάδα προέρχεται από την περίοδο μετά την πτώση της χούντας, κατά την οποία ενισχύθηκαν τα συνδικαλιστικά όργανα. «Κυρίως ο αριστερός λαϊκιστής ηγέτης Ανδρέας Παπανδρέου υποχώρησε στις προσπάθειες συνδικάτων να διεκδικήσoυν εξουσία, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για μετέπειτα ανεπιθύμητες εξελίξεις» γράφει και συνεχίζει: «Τώρα ο φιλελεύθερος Μητσοτάκης θέλει να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες που έχει για να κάνει την Ελλάδα ξανά ανταγωνιστική». 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News