Business & Finance Κυριακή 13/06/2021, 19:51
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα τελευταία βήματα για την εκταμίευση των πόρων

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα τελευταία βήματα για την εκταμίευση των πόρων

Μία σύντομη, αλλά σημαντική επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Πέμπτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έρχεται για να παρουσιάσει και επισήμως τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της Κομισιόν επί του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, το οποίο έχει ήδη αποσπάσει θετικότατα σχόλια από τους θεσμούς. 

Με την επίσκεψη αυτή θα μπούμε στην τελική ευθεία για την εκταμίευση των πρώτων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, του οποίου η αξιοποίηση θεωρείται το «κλειδί» για τους ρυθμούς ανάπτυξης των επόμενων ετών, αλλά και τη μετάβαση σε ένα νέο, πιο “πράσινο” και ανθεκτικό οικονομικό μοντέλο.   

Σύμφωνα με τον επίσημο προγραμματισμό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεδριάσει εκτάκτως την Τρίτη 15 Ιουνίου προκειμένου οι επίτροποι να εγκρίνουν επί της αρχής προφορικά τα προγράμματα συνολικά πέντε χωρών: Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Δανίας και Λουξεμβούργου. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει και η διαδικασία της γραπτής έγκρισης. 

Οι συστάσεις του Ευρωκοινοβουλίου

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Κομισιόν να εγκρίνει μόνο εκείνα τα εθνικά προγράμματα που ανταποκρίνονται πλήρως στους στόχους που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του κανονισμού για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σε ψήφισμά του επισημαίνει ότι τουλάχιστον το 37% του προϋπολογισμού των σχεδίων θα πρέπει να διοχετευθεί για την προστασία του κλίματος, συμπεριλαμβανομένης της βιοποικιλότητας. Τονίζει δε ότι ο προϋπολογισμός που διατίθεται για ψηφιακές δράσεις (20%) πρέπει να συμβάλει στην ψηφιακή μετάβαση, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων που άπτονται της ασφάλειας, των στρατηγικών συμφερόντων της Ε.Ε. και των ψηφιακών υποδομών.

Η έξοδος στις αγορές 

Η Κομισιόν θα προβεί άμεσα στην έκδοση του πρώτου ομολόγου από εκείνα τα οποία θα εκδοθούν προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Έως τα τέλη Ιουλίου θα ακολουθήσουν ακόμη δύο εκδόσεις.   

Την περασμένη εβδομάδα οι Βρυξέλλες έστειλαν επιστολή στις έντεκα κύριες τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται, προκειμένου αυτές να υποβάλλουν προτάσεις για την έκδοση η οποία αναμένεται τις επόμενες ημέρες. 

Μέσα στο 2021 θα εκδοθούν ομόλογα ύψους 80 δισ. ευρώ ως μέρος του συνόλου των 800 δισ. ευρώ, του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία θα δοθούν με την μορφή επιχορηγήσεων και δανείων στα κράτη μέλη. Επιπλέον οι Βρυξέλλες θα εκδώσουν σχεδόν 90 δισ. ευρώ ομολόγων, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα για την ανεργία SURE, το οποίο το εισήγαγαν τον περασμένο Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι έως το 30% από τα ομόλογα που θα εκδοθούν για το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι πράσινα. 

Στον σχεδιασμό των Βρυξελλών περιλαμβάνεται επίσης η έκδοση βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων, στα οποία θα ακολουθηθεί η διαδικασία της δημοπρασίας, όπου οι τράπεζες προσφέρουν το χρέος στη διάθεση του ευρύτερου επενδυτικού κοινού. 

Τα πρώτα χρήματα

Στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας προβλέπεται να λάβει μέσα στον Ιούλιο το πρώτο πακέτο, που υπολογίζεται σε 4 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσει ακόμη μία εκταμίευση ίσου ύψους προς τα τέλη του έτους. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (19,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,5 δισ. ευρώ), με το 70% των πόρων να αναμένεται έως τα τέλη του 2023 και το υπόλοιπο το αργότερο έως το 2026. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News