ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα Πειραιώς: Έξοδος στις αγορές για κεφάλαια

Τράπεζα Πειραιώς: Έξοδος στις αγορές για κεφάλαια

Την έξοδο στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων της κατηγορίας ΑΤ1 δρομολογεί η τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο της υποχρέωσης που θέτει ο Single Resolution Board (SRB) για τις ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (Minimum Requirements for Own Funds and Eligible Liabilities – MREL), που πρέπει να διαθέτει κάθε τράπεζα. Η έκδοση που αναμένεται εντός της εβδομάδας εκτιμάται ότι θα είναι έως 400 εκατ. ευρώ, χαμηλότερη δηλαδή της σχετικής δυνατότητας που διαθέτει η Τράπεζα και αποτελεί την πρώτη παρόμοια έκδοση που επιχειρεί ελληνική τράπεζα.

Οι εκδόσεις τύπου ΑΤ1 αποσκοπούν κυρίως στην κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών και αποτελούν στόχους πάνω από τα απαιτούμενα εποπτικά κεφάλαια που ορίζει ο SSM. Πρόκειται για υποχρεώσεις που ορίζει ο SRB, δηλαδή ο εποπτικός μηχανισμός που θέτει τους κανόνες για το ύψος και τη μορφή των επιπλέον κεφαλαίων που θα πρέπει να διαθέτει κάθε τράπεζα, έτσι ώστε, εάν προκύψει η ανάγκη διάσωσης, να υπάρχουν τα αναγκαία assets που θα μπορούν να ρευστοποιηθούν άμεσα για να υποστηρίξουν αυτή τη διαδικασία. Παίρνει ως βάση την κεφαλαιακή απαίτηση που θέτει ο SSM και πάνω σε αυτά «χτίζει» τα επιπλέον assets, τα οποία θα μπορούν αυτομάτως να αποτελέσουν τα επόμενα κεφάλαια της τράπεζας. 

Τα ΑΤ1 αποτελούν την πιο ακριβή μορφή άντλησης κεφαλαίων μετά τα Tier II και το μέσο επιτόκιο υπολογίζεται ότι διαμορφώνεται κοντά στο 6,5% περίπου.

Η τράπεζα Πειραιώς έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα σε δύο εκδόσεις ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) αξίας 400 και 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 9,75% και 5,5% αντίστοιχα.

Η τράπεζα επέλεξε τις Goldman Sachs και UBS  ως Global Coordinators και Joint Bookrunners καθώς και τις Credit Suisse, Deutsche Bank και Morgan Stanley  ως Joint Bookrunners. Οι ανάδοχοι αυτοί θα διοργανώσουν σειρά από calls με επενδυτές των ομολόγων από σήμερα, ενώ παρουσίαση θα είναι διαθέσιμη μέσω του NetRoadshow.

Οι τίτλοι αναμένεται να αξιολογηθούν με Ca από τη Moody’s και με CCC- από την S&P.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News