ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερχεται η visa για ψηφιακούς νομάδες

Ερχεται η visa για ψηφιακούς νομάδες

Εντός του καλοκαιιριού αναμένεται να εκδοθεί και η ελληνική digital nomads visa, βάζοντας την Ελλάδα σε μία αγορά που τώρα ανοίγεται και δυνητικά μπορεί να αποφέρει μεγάλο οικονομικό όφελος. 

Πρόκειται για έναν σχεδιασμό του ΥΠΕΞ που θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο αναμένεται να έρθει για ψήφιση έως τα μέσα Ιουλίου.

Ενδεικτικό των δυνατοτήτων που έχει η συγκεκριμένη αγορά είναι πως σύμφωνα με έρευνες οι digital nomads θα ανέλθουν σε 1 δισεκατομμύριο έως το 2035. Εάν η Ελλάδα κατάφερνε να προσελκύσει 100.000 ψηφιακούς νομάδες σε μια χρονιά, και αυτοί παρέμεναν εδώ για 6 μήνες, το όφελος  θα μπορούσε να φτάσει τα 1,6 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν σε έσοδα που αποφέρει μία εβδομάδα παραμονής 2,5 εκατ. κλασικών τουριστών.

Στόχος οι Βρετανοί

Η Ελλάδα στοχεύει να μπει σε αυτόν τον σημαντικό χάρτη, έχοντας ως προμετωπίδα τα συγκριτικά της πλεονέκτηματα:  το  φυσικό περιβάλλον και τις κλιματικές της συνθήκες, την αξιοπιστία που κατέκτησε κατά τη διαχείριση κρίσεων αλλά και την ζώνη ώρας που επιτρέπει τον συντονισμό με αγορές διαφορετικών ημισφαιρίων εντός της ίδιας εργάσιμης ημέρας.

Στα μειονεκτήματα ο χαμηλός ψηφιακός μετασχηματισμός, ο οποίος ωστόσο τα τελευταία 2 χρόνια προχωρά με γοργούς ρυθμούς καθώς το Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναδεικνύεται σε πρωταθλητή μεταρρυθμίσεων.Στο δια ταύτα: η visa θα εκδοθεί με τροποποίηση στην παρ. 1 του άρθρου 18 του ν.4251/2014 (Τροπολογία Μεταναστευτικού Κώδικα) για την εθνική θεώρηση εισόδου για διαμονή στην Ελλάδα με σκοπό την παροχή τηλεργασίας εξ’αποστάσεως αποκλειστικά προς το εξωτερικό.

Η τροποποίηση δίνει την δυνατότητα νέας αίτησης του ενδιαφερόμενου μετά τη λήξη της αρχικής διετίας (1+1) ενώ παρέχει αυστηρές εγγυήσεις α) ότι ο ενδιαφερόμενος (και ο/ η σύντροφός του) δε θα απασχοληθεί στην ελληνική αγορά εργασίας και β) ότι ο ενδιαφερόμενος θα διαθέτει εισόδημα ικανό για βιοπορισμό. Το δεύτερο ιδιαίτερα ενδιαφέρον που προωθεί το ΥΠΕΞ είναι η στόχευση στους Βρετανούς πολίτες.

Ενώ η παραμονή για όλους τους ψηφιακούς νομάδες είναι αρχικά τρεις μήνες για τους Βρετανούς θα είναι έξι μηνών, καθώς το Βrexit δημιουργεί τις προυποθέσεις για περισσότερους ψηφιακούς νομάδες από την Βρετανία.

Οσον αφορά τα οφέλη, η Ελλάδα μέσα από την ενδυνάμωσή της σε αυτή την αγορά επιθυμεί να δώσει περαιτέρω ώθηση στους κλάδους της κατανάλωσης, της εστίασης, της αγοράς ακινήτων και του τουρισμού και σε  δεύτερο χρόνο, εάν κάποιοι από αυτούς θελήσουν να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, να κερδίσει και σε έμψυχο δυναμικό που είναι πολύ καλά ειδικευμένο σε νέες μορφές εργασίας και τεχνολογίας. Για τη δεύτερη αυτή περίπτωση έχει ήδη περάσει τροπολογία για μειωμένη φορολογία 50% για 7 χρόνια σε όσους αποφασίσουν να μεταφέρουν την έδρα τους στην Ελλάδα.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News