ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιταγές: Παράταση 60 ημερών – Ποιοι οι δικαιούχοι

Προθεσμία λίγων ημερών για να δηλωθούν τα έσοδα 4ου τριμήνου

Επιταγές: Παράταση 60 ημερών – Ποιοι οι δικαιούχοι

Περιθώριο μέχρι την Δευτέρα, για να δηλώσουν τα έσοδα τού τετάρτου τριμήνου των ετών 2019 και 2020, έχουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν χρήση τού δικαιώματός τους για αναστολή των επιταγών Μαΐου κατά 60 ημέρες. Η δήλωση των εσόδων θα πρέπει να γίνει στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» που άνοιξε γι’ αυτό το λόγο την περασμένη Τρίτη. Το μέτρο της αναστολής της εμφάνισης και πληρωμής των επιταγών Μαΐου, αφορά όσες επιχειρήσεις:

  • είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή
  • είτε έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 και εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο του 40% για την περίοδο από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο έτους 2019
  • είτε ιδρύθηκαν μετά την 1.1.2020, με δραστηριότητα που εμπίπτει στους πληττόμενους ΚΑΔ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο κύκλος εργασιών τους.

Οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν στη διάταξη θα πρέπει από 5.11.2020 να έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας από τούς ΚΑΔ που αναφέρονται σε απόφαση τού αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη και τού υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου ή ο δευτερεύον ΚΑΔ να είχε ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ. Η προϋπόθεση του μειωμένου κύκλου εργασιών το 2020 κατά ποσοστό μεγαλύτερο από 40% σε σχέση με το 2019, για τις πληγείσες επιχειρήσεις υπολογίζεται ως ακολούθως:

  • για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ, είτε αυτές τηρούν απλογραφικά βιβλία είτε τηρούν διπλογραφικά, λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα τού κύκλου εργασιών των μηνών Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2019 και συγκρίνεται με το αντίστοιχο του 2020, εάν παρουσιάζει μείωση κατά ποσοστό μεγαλύτερο από 40%.
  • για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες, λαμβάνεται υπόψη, το άθροισμα των ακαθαρίστων εσόδων μηνών Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020, όπως αυτά έχουν διακριτά δηλωθεί ή θα δηλωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ. Για τη σύγκριση με το έτος 2019, λαμβάνεται υπόψη το 25% των ακαθαρίστων εσόδων τού φορολογικού έτους 2019. Σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης, λόγω μη παρέλευσης της υποχρέωσης, η πληροφορία των ακαθαρίστων εσόδων αντλείται από το 25% του δηλούμενου ποσού εσόδων στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» για το 2019.

Η δήλωση των ακαθαρίστων εσόδων στην πλατφόρμα, δύναται να πραγματοποιηθεί από τις 25 Μαΐου 2021 μέχρι τις 31 Μαΐου 2021.

Η διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων και ο έλεγχος για την πλήρωση των προϋποθέσεων πραγματοποιείται με ηλεκτρονικό τρόπο από την ΑΑΔΕ. Ακολούθως, διαβιβάζονται προς τα πιστωτικά ιδρύματα οι συγκεντρωτικοί κατάλογοι με τα στοιχεία και πληροφορίες των δικαιούχων, ώστε να μην εγγραφούν στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Η ρύθμιση αφορά όσες επιχειρήσεις είχαν γνωστοποιήσει στις τράπεζες έως τις 6 Μαΐου το ενδιαφέρον τους να υπαχθούν σε καθεστώς αναστολής.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News