Business & Finance Παρασκευή 14/05/2021, 15:15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βεστάγκερ: Χρειάζονται επενδύσεις για να επιτύχουμε την ψηφιακή μετάβαση 

«Η υγειονομική κρίση ήταν περίοδος για ανάπτυξη της ψηφιακής μετάβασης»

Βεστάγκερ: Χρειάζονται επενδύσεις για να επιτύχουμε την ψηφιακή μετάβαση 

Για το δεκαετές πλάνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στόχος του οποίου είναι στο τέλος του όλοι σχεδόν οι ενήλικοι να έχουν αποκτήσει ψηφιακές δεξιότητες και οι πολίτες να μπορούν να μπορούν να εξυπηρετούνται online και οι επιχειρήσεις να διευκολύνουν την ζωή τους με την τεχνητή νοημοσύνη, μίλησε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό και την Ψηφιακή Πολιτική, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, στη διάρκεια της συζήτησης για το πώς οι ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζονται για την ψηφιακή εποχή.

Η συζήτηση με τη συμμετοχή του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και όπως τόνισε η Επίτροπος «για το πλάνο αυτό χρειάζονται επενδύσεις», σημειώνοντας ότι υπάρχουν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης για υποδομές, καινοτομία και θέσεις εργασίας. 

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ ξεκίνησε την ομιλία της με μία αναφορά στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση και τις αξίες που αποτέλεσαν την πυξίδα της απελευθέρωσης.  

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της εμπιστοσύνης το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα των προτεραιοτήτων της ευρωπαϊκής στρατηγικής και στους τρόπους με τους οποίους γίνεται προσπάθεια να προστατεύονται οι χρήστες, οι καταναλωτές ή οι δημιουργοί με έρευνες και κανόνες. «Ότι είναι παράνομο offline είναι παράνομο και online και αυτό πρέπει να τηρείται για να δημιουργεί εμπιστοσύνη σε όλους», πρόσθεσε. 

Μιλώντας για την χώρα μας, τόνισε ότι σήμερα πλέον αποτελεί πρότυπο και πρέπει όλοι να εμπνέονται από την πρόοδο που έκανε στην διάρκεια της πανδημίας. «Η υγειονομική κρίση ήταν περίοδος για ανάπτυξη της ψηφιακής μετάβασης», είπε προσθέτοντας ότι «η τεχνολογία είναι το κλειδί και το εργαλείο για να αφήσουμε πίσω μας και τα σημάδια της οικονομικής κρίσης».

Νωρίτερα κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε ότι η Ελλάδα ίσως σημειώσει την ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2022.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε συνοπτικά το ψηφιακό ταξίδι που ξεκίνησε το 2019 μετά τις εκλογές και που, παρόλη την πρόοδο, έχει ακόμα πολλά να κάνει. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε για να παταχθεί η γραφειοκρατία η οποία σύμφωνα με μελέτες κόστιζε περίπου το 6,8% του ΑΕΠ της χώρας. 

«Στην πρώτη κιόλας εβδομάδα του πρώτου lockdown έγινε η πρώτη μεταρρύθμιση – κλειδί που ήταν η πλατφόρμα gov.gr, ένα μοναδικό portal δηλαδή για όλη την κυβέρνηση», είπε προσθέτοντας ότι εκεί προστίθενται συνέχεια νέες υπηρεσίες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο σύστημα συνταξιοδότησης το οποίο χαρακτήρισε ως «την πιο προβληματική εκκρεμότητα» καθώς ακόμα ένας μεγάλος όγκος δεδομένων είναι σε χαρτί και πρέπει να ψηφιοποιηθεί. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο χαρακτήρισε «νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα», θα βοηθήσει σε αυτό.

Τέλος, μιλώντας για την εμβολιαστική πλατφόρμα που καλύπτει όλα τα στάδια από το ραντεβού μέχρι το πιστοποιητικό, σημείωσε ότι υπάρχουν σκέψεις να αξιοποιηθεί και στη συνέχεια είτε για την πρωτοβάθμια υγεία, είτε για την διασύνδεση με τα νοσοκομεία. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News