ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιανεμπόριο: Επιστροφή στην κανονικότητα με βαθιές πληγές

Τι προσδοκά ο εμπορικός κόσμος από την κατάργηση των click away, click inside και του 13032

Λιανεμπόριο: Επιστροφή στην κανονικότητα με βαθιές πληγές

Με προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης, αλλά και με πολλές και με βαθιές πληγές το λιανεμπόριο επιστρέφει από αύριο σε μεγάλο βαθμό στην εποχή της «κανονικότητας», καθώς καταργούνται πλέον τα μοντέλα click away και click in shop, το μήνυμα στο 13032, ο τρίωρος περιορισμός για τα ψώνια και φυσικά ο περιορισμός του ενός μηνύματος την ημέρα.

Βεβαίως η επιστροφή γίνεται με την περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων να τελειώνει τυπικά το Σάββατο, 15 Μαΐου, αλλά με πολλές επιχειρήσεις να συνεχίζουν τις προσφορές, προκειμένου να μειώσουν τα πολλά αποθέματα που έχουν ακόμη σε προϊόντα, ενώ το μέγεθος του πλήγματος αναμένεται να φανεί από το φθινόπωρο και μετά όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η τουριστική περίοδος.

Η επιστροφή στην «κανονικότητα» για το λιανεμπόριο γίνεται βεβαίως και με μία ευχή: η περίοδος των περιορισμών στις αγορές που τελειώνει σήμερα να είναι και η τελευταία. Παραμένει φυσικά ο περιορισμός στον αριθμό των ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα σε ένα κατάστημα με βάση τον κανόνα 1 ανά 25 τ.μ. και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας για προσωπικό και πελάτες.

«Το εμπόριο, όπως και το σύνολο της κοινωνίας, πλήρωσε ακριβά τους συνεχόμενους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις. Είμαι βέβαιος ότι πλέον αφήσαμε τα δύσκολα πίσω, οφείλουμε όμως για το διάστημα που απομένει μέχρι την οριστική αποδρομή της πανδημίας να συνεχίσουμε την στοχευμένη στήριξη σε όσους έχουν ανάγκη. Επιβάλλεται όμως όλοι μαζί, επαγγελματίες, καταναλωτές και επισκέπτες, να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε με το ίδιο αίσθημα ευθύνης που επιδείξαμε έως σήμερα, ώστε η πορεία προς την οριστική λύση να επιταχυνθεί», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης.

«Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης για την κατάργηση των click away και click inside στο λιανεμπόριο και συνεπώς μιας πιο ελεύθερης επιστροφής στην κανονικότητα για τους καταναλωτές, γεννά ένα αίσθημα αισιοδοξίας στους ανθρώπους της αγοράς», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Βασίλης Κορκίδης, προσθέτοντας: «Ο εμπορικός κόσμος καλωσορίζει το “unclick” στην αγορά, υποσχόμενος ότι θα συνεχίσει να τηρεί με μεγάλη προσοχή, όπως άλλωστε έχει ήδη αποδείξει, τα μέτρα υγειονομικής προστασίας στους επαγγελματικούς χώρους».

Το γεγονός, πάντως, της κατάργησης σειράς περιορισμών στο λιανεμπόριο δεν σημαίνει αυτομάτως μαζική επιστροφή των καταναλωτών σε αυτό. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI το 51% των καταναλωτών στην Ελλάδα αναμένει αισθητή υποχώρηση των κρουσμάτων κορωνοϊού για να επιστρέψει στα φυσικά καταστήματα. Το 13% των ερωτηθέντων φαίνεται ότι μόνο μετά τον εμβολιασμό τους θα επιστρέψουν, ενώ ένα 8% δεν θεωρεί ότι θα νιώσει ξανά ασφάλεια να ψωνίσει σε φυσικό κατάστημα

 

Οι πληγές 

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι το εμπόριο συνολικά, αν και μέσα στο 2020 έχασε 10,1 δισεκατομμύρια ευρώ με τις απώλειες ειδικά για το λιανεμπόριο να είναι 4,5 δισ. περίπου δεν έχει μέχρι στιγμής ενισχυθεί με κάποιο ειδικό πρόγραμμα, αντίστοιχο με αυτό της εστίασης ή του τουρισμού, ούτε καν ορισμένοι κλάδοι αυτού, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στον εμπορικό κόσμο. Σημειώνεται δε ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αφορούν στο πρώτο δίμηνο του 2021 το λιανεμπόριο έχει χάσει πάνω από 400 εκατ. ευρώ (τα στοιχεία αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων), ενώ συνολικά το εμπόριο μετρά το ίδιο διάστημα απώλειες τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ (επίσης τα στοιχεία αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων).

Μια εικόνα για τις «πληγές» δίνει και η ετήσια έκθεση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Έτσι, το 2020 η λεγόμενη ομάδα των απειλούμενων επιχειρήσεων, όπως τις έχει κατηγοριοποιήσει η ΕΣΕΕ, επιχειρήσεις δηλαδή με μείωση του κύκλου εργασιών, αλλά και με χρέη αυξήθηκε ως ποσοστό στο σύνολο των επιχειρήσεων στο 35% από 18% το 2019. Μάλιστα, το 49% των απειλούμενων θεωρεί πιθανό, από λίγο έως πολύ, να διακόψουν τη λειτουργία τους. Αρνητικές είναι οι ενδείξεις και στη λεγόμενη ομάδα των «αγωνιστών», επιχειρήσεις με χρέη και στάσιμο τζίρο, οι οποίες αποτελούν το 3% από 12% το 2019, αλλά και στις αναπτυσσόμενες (επιχειρήσεις με χρέη αλλά αύξηση τζίρου) οι οποίες αποτελούν πλέον το 2% από 5% το 2019 και στις δυναμικές (χωρίς χρέη και με αύξηση τζίρου), καθώς παρατηρείται αξιοσημείωτη μείωση, στο 5% το 2020 από 8% το 2019. Καθόλου ελπιδοφόρα για το λιανικό εμπόριο δεν είναι η μείωση των ανθεκτικών, επιχειρήσεις με στάσιμο τζίρο, αλλά χωρίς χρέη, οι οποίες συμπιέστηκαν σε πολύ μεγάλη έκταση, με το μερίδιό τους στο σύνολο να υποχωρεί σε 11% το 2020 από 28% το 2019. Μεγαλύτερη ομάδα είναι οι συνεπείς επιχειρήσεις, αποτελώντας το 43% των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν χρέη, είδαν όμως τον τζίρο τους να μειώνεται.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News