Business & Finance Τρίτη 11/05/2021, 20:10
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει τόπος επενδυτικής ανάπτυξης

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει τόπος επενδυτικής ανάπτυξης

 

Την πολιτική δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να καταστεί η Ελλάδα τόπος επιχειρηματικής εξέλιξης, επενδυτικής ανάπτυξης και οικονομικής σταθερότητας επανέλαβε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος – Doing Business. Μεταρρυθμίσεις, Στόχοι και Προκλήσεις στην Ελλάδα του σήμερα και του αύριο».

Αναφέρθηκε στις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση μέσω του προγράμματος “Doing Business” για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την αναβάθμιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη δημιουργία μίας υγιούς και ανταγωνιστικής οικονομίας, φέρνοντας ως παράδειγμα μία σειρά δράσεων που έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Kaspar Richter και οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας, κ. Alessio Zanelli και κ. Sagita Muco, ενώ παρουσιάστηκαν συνοπτικά οι μεταρρυθμιστικές δράσεις από εκπροσώπους των Υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε:

«Το Πρόγραμμα “Doing Business” έχει στόχο την βελτίωση της κατάταξης της χώρας μας στο Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Περιβάλλον μέσα από την μελέτη 11 συνολικά δεικτών.

Για τον δείκτη που αφορά στην απλούστευση της ίδρυσης μιας επιχείρησης ΙΚΕ (Simplification of Starting  a Business) θα αναφέρω αυτό που λέει ο Πρωθυπουργός: “η τεχνολογία μπορεί να γίνει σύμμαχος του πολίτη και της κοινωνίας αλλά ταυτόχρονα και μέσο ανάπτυξης της οικονομίας”.

Tον περασμένο μήνα και εν μέσω της πανδημίας, το Υπουργείο Ανάπτυξης και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή καταφέραμε και αυτοματοποιήθηκε η διασύνδεση του ΓΕΜΗ με τον ΕΦΚΑ. Μαζί με την ψηφιακή έναρξη μιας εταιρείας, μέσω της Υπηρεσίας Μίας Στάσης του ΓΕΜΗ (e-ΥΜΣ) και του πληροφοριακού συστήματος e-EΦKA εκδίδεται στον ίδιο χρόνο και ο αριθμός μητρώου εργοδότη, ο οποίος παραδίδεται ψηφιακά στους ιδρυτές της εταιρείας χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία τους σε κάποιο από τα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ. Με απλά λόγια γλυτώνουμε χρόνο και ο χρόνος είναι χρήμα.

Επιπρόσθετα και ειδικά όσον αφορά στην διαδικασία σύστασης ΙΚΕ αυτή απλοποιήθηκε περαιτέρω και γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά με την εφαρμογή  πρότυπου καταστατικού με πρόσθετο περιεχόμενο.  εκτός αν απαιτείται η χρήση συμβολαιογραφικού εγγράφου. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι βάσει των στοιχείων του ΓΕΜΗ στο διάστημα των τελευταίων πέντε (5) μηνών ο αριθμός των συστάσεων ΙΚΕ με πρότυπο καταστατικό  (συμπεριλαμβανομένων  και αυτών με πρόσθετο περιεχόμενο) ανήλθε στις 5.566 έναντι των 70 συστάσεων ΙΚΕ σε συμβολαιογράφο.

 Για τον δείκτη που αφορά στην απόκτηση άδειας οικοδομής (Getting a Construction Permit) έχουν υλοποιηθεί τα παρακάτω:

  1. A) Η διαλειτουργικότητα του ηλεκτρονικού συστήματος e- adeies με το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.), με την οποία επιτυγχάνεται μείωση του χρόνου που αφορά στην έκδοση της σχετικής εγκρίσεως από το Σ.Α.
  2. B) Η διαλειτουργικότητα του ηλεκτρονικού συστήματος e-adeies με την Αστυνομία αναφορικά με την γνωστοποίηση στο οικείο αστυνομικό τμήμα της έκδοσης οικοδομικής άδειας. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η μετάβαση στο αστυνομικό τμήμα για την κατάθεση οικοδομικής άδειας στο πλαίσιο της γνωστοποίησης.

Γ) H διαλειτουργικότητα του ηλεκτρονικού συστήματος e- adeies με την Πυροσβεστική, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021 διευκολύνοντας έτι περαιτέρω τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.

 Για τον δείκτη που αφορά στη σύνδεση με την ηλεκτροδότηση (Getting Electricity), έχουν υλοποιηθεί:

  1. A) Μείωση απαραίτητων εγγράφων για την υποβολή αιτήσεως για σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος με τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ προετοιμάζεται η διαλειτουργικότητα του ηλεκτρονικού συστήματος e- adeies με τον ΔΕΔΔΗΕ.
  2. B) Επίσης, ο ΔΕΔΔΗΕ ολοκληρώνει πλέον τις διαδικασίες νέων συνδέσεων μέσα σε 2 ημέρες όπως έχει καταγραφεί στο 90% των περιπτώσεων.

Για τον δείκτη που αφορά στην μεταβίβαση ιδιοκτησίας (Registering Property) έχει υλοποιηθεί:

Α) Ετέθη σε λειτουργία από τον περασμένο Μάρτιο η on line πλατφόρμα για την καταβολή του φόρου μεταβίβασης ιδιοκτησίας. Στόχος είναι η ψηφιοποίηση και η απλοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του ηλεκτρονικού φακέλου μεταβίβασης ακινήτου.

Για τον δείκτη που αφορά στην εταιρική διακυβέρνηση έχουν υλοποιηθεί:

  1. A) Κατάπτωση μελών ΔΣ και απαγόρευση ανάληψης διευθυντικής θέσης στην περίπτωση υπαιτιότητάς τους για ζημιογόνες συναλλαγές με συνδεδεμένα μέρη.
  2. B) Έγκριση μειοψηφίας στην πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Για τον δείκτη που αφορά στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης έχουν υλοποιηθεί:

  1. A) Θεσπίστηκε υποχρεωτικό στάδιο διαμεσολάβησης πριν από την κατάθεση αγωγής με στόχο να ενισχύσουμε τις εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών.
  2. B) Θεσπίστηκε η ηλεκτρονική επίδοση δικογράφων και αναμένεται η υλοποίησή της σε τεχνικό επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος, ανέφερε ότι η μείωση της γραφειοκρατίας και η, κατά συνέπεια, απελευθέρωση 270 εκατ. εργατοωρών μπορεί να επιφέρει, σε διάστημα ενός έτους, αύξηση 0,6% στην απασχόληση, 8% στις επενδύσεις και 2% στο ΑΕΠ. Χαρακτήρισε δε, «εφικτό» το στόχο της κινητοποίησης 100 δισ. δημόσιων, ιδιωτικών και ευρωπαϊκών πόρων την επόμενη 7ετία.

Ο κ.Σκέρτσος επεσήμανε ακόμη ότι οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις για το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν «βελτιώνουν απλώς την κατάταξη της χώρας, έχουν πρακτικό και ουσιαστικό όφελος για όλους μας».

Επίσης, εστίασε στις εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για το «Doing Business» (έργο που υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης): Για την έκθεση για το 2020 που δεν δημοσιεύθηκε μέχρι σήμερα και αφορά το 2019-2020, ο Α. Σκέρτσος είπε πως αναμένεται αύξηση 2 θέσεων, ενώ για το 2021 με τις παρεμβάσεις της η κυβέρνηση υπολογίζει πως η χώρα θα κερδίσει τουλάχιστον 4 ακόμη θέσεις. Και, ακόμη 5 – 8 θέσεις το 2022. Με τελικό αποτέλεσμα, η Ελλάδα να βρεθεί στην 34η θέση από την 79η που βρισκόμαστε σήμερα.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News