ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΠΙΧ ΙΙ: Τονωτική ένεση στις επενδύσεις με χαμηλότοκα δάνεια 500 εκατ. ευρώ

Ποιοι οι δικαιούχοι, πόσο τόκο θα πληρώνουν

ΤΕΠΙΧ ΙΙ: Τονωτική ένεση στις επενδύσεις με χαμηλότοκα δάνεια 500 εκατ. ευρώ

Νέα ευκαιρία να λάβουν χαμηλότοκο δάνειο – με σχεδόν το μισό επιτόκιο τής αγοράς και 24μηνη επιδότηση – δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης (μέσω τού ΤΕΠΙΧ ΙΙ) και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σε όσες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την πανδημία.

Η χρηματοδότηση θα αφορά αποκλειστικά την κάλυψη επενδυτικών δαπανών για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις και όχι κεφάλαιο κίνησης όπως ίσχυε σε ορισμένους από τους προηγούμενους κύκλους τού Προγράμματος.

Πρόκειται για τον 5ο κύκλο (5ο υποπρόγραμμα) τής Δράσης «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση – ΤΕΠΙΧ ΙΙ» και σύμφωνα με πληροφορίες ο προϋπολογισμός του θα αγγίξει τα 400 – 500 εκατ. ευρώ και η αναλογία συμμετοχής θα είναι 40% η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (150 – 200 εκατ. ευρώ) και 60% οι συνεργαζόμενες εμπορικές τράπεζες (250 – 300 εκατ. ευρώ).

Πού θα κινηθεί το επιτόκιο 

Αυτό, στην πράξη, σημαίνει ότι η επιχείρηση θα κληθεί να καταβάλει τόκους μόνο για το κομμάτι τού ποσού που προέρχεται από τις εμπορικές τράπεζες, καθώς το υπόλοιπο ποσό, που προέρχεται από την ΕΑΤ, θα έχει μηδενικό επιτόκιο. Αν δηλαδή μία επιχείρηση λάβει δάνειο με επιτόκιο 8%, στην πραγματικότητα θα καταβάλει τόκους μόνο για το 60% τού δανείου, άρα η ουσιαστική επιτοκιακή επιβάρυνση θα είναι 4,8%.

Όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης, για τα πρώτα δύο χρόνια θα υπάρχει πλήρης επιδότηση επιτοκίου, ενώ η περίοδος αποπληρωμής θα είναι από 5 έως και 10 χρόνια.Σύμφωνα με πληροφορίες, μία σημαντική προϋπόθεση για να καταστεί επιλέξιμη μία μικρή ή πολύ μικρή ή μεσαία επιχείρηση είναι να αιτηθεί και να χρησιμοποιήσει την χρηματοδότηση μόνο για καινούργια επένδυση και όχι για υφιστάμενη. Αυτό, άλλωστε, θα πρέπει να πιστοποιείται και από τα προσκομιζόμενα τιμολόγια.

Το «ταβάνι» για το ποσό 

Επίσης, επειδή στο ΤΕΠΙΧ υπάρχει ένα συνολικό «ταβάνι» χρηματοδότησης 1,5 εκατ. ευρώ ανά δικαιούχο, όποια επιχείρηση έχει ήδη λάβει κατά τούς προηγούμενους κύκλους ενίσχυση για κεφάλαιο κίνησης ή παλαιότερη επένδυση, το ποσό αφαιρείται από την ενίσχυση τού 5ου υποπρογράμματος. Στον συγκεκριμένο κύκλο, το εύρος των δανείων είναι από 25.000 ευρώ έως και 1,5 εκατ. ευρώ και εάν – για παράδειγμα – μία επιχείρηση έχει ήδη λάβει μέσω τού ΤΕΠΙΧ ΙΙ κάποιας μορφής ενίσχυση ύψους 500.000 ευρώ, τότε το μέγιστο ποσό που μπορεί να διεκδικήσει θα είναι 1 εκατ. ευρώ, με βάση τον τζίρο της.Οι αιτήσεις ξεκινούν να υποβάλλονται από αύριο στο www.ependyseis.gr μέχρι και τής εξαντλήσεως τού προϋπολογισμού.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν καθοριστικής σημασίας την επαρκή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων καθώς η αγορά εισέρχεται στην εποχή της επανεκκίνησης. Για το λόγο αυτό, έχει υπάρξει έως τώρα μία βεντάλια με μέτρα στήριξης τής ρευστότητας των επιχειρήσεων, μέσω των οποίων έχουν κινητοποιηθεί πόροι άνω των 13 δισ. ευρώ
Ταμείο Εγγυοδοσίας Covid-19

  • εγκεκριμένα δάνεια: 13.459
  • ύψος δανείων: 5,5 δισ. ευρώ

Δάνεια κεφαλαίου κίνησης μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

  • εγκεκριμένα δάνεια: 12.889
  • ύψος δανείων: 3,2 δισ. ευρώ

Δάνεια κεφαλαίου κίνησης για Μεγάλες Επιχειρήσεις

  • εγκεκριμένα δάνεια: 570
  • ύψος δανείων: 2,3 δισ. ευρώ

Επιχειρηματική Χρηματοδότηση

  • εγκεκριμένα δάνεια: 19.250
  • ύψος δανείων: 2,1 δισ. ευρώ
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News