ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Η δύσκολη εξίσωση και το επικρατέστερο σενάριο

Κατώτατος μισθός: Η δύσκολη εξίσωση και το επικρατέστερο σενάριο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και η εξίσωση φαίνεται πως δυσκολεύει τους εμπλεκόμενους φορείς. Η ΓΣΕΕ βάσει την μελέτης της προτείνει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ εντός του 2021 στη συνέχεια, να προσαρμοστεί στο 60% του διάμεσου ακαθάριστου μισθού πλήρους απασχόλησης, βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ, δηλαδή στα 809 ευρώ.

Τα δεδομένα της οικονομίας 

Για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού λαμβάνονται υπόψη η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ,οι προοπτικές για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών. Βάζοντας στην εξίσωση όλους τους παραπάνω παράγοντες το αποτέλεσμα θα έπρεπε να είναι αρνητικό βλέποντας την εξίσωση μόνο με καθαρά μαθηματικούς και οικονομικούς όρους καθώς η  ελληνική οικονομία βυθίστηκε κατά 8,2% το 2020 λόγω της υγειονομικής -οικονομικής κρίσης του κορονοϊού,  οι προβλέψεις βέβαια για το 2022 από του υπουργείο οικονομικών είναι θετικές με τον Υπουργό Οικονομικών να έχει θέσει τον πήχη της ανάπτυξης  στο 3,6% για φέτος  ενώ ακόμη υπάρχει ο φόβος της ανεργίας τώρα που σταδιακά έχει αρχίσει η αποσωλήνωση της αγοράς εργασίας από την κρατική στήριξη.

Παρόλα αυτά ο υπουργός εργασίας θα πρέπει μέσω του κατώτατου μισθού να προστατέψει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων οι οποίοι μάλιστα κλήθηκαν πολλοί από αυτούς να ζήσουν με 534 ευρώ ένα χρόνο αλλά και με την αβεβαιότητα εάν τελικά θα συνεχίσουν να εργάζονται. Από την άλλη πλευρά οι εξουθενωμένες επιχειρήσεις σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούν μια αύξηση του μισθολογικού κόστους τη δεδομένη χρονική περίοδο.

Το αυξημένο μισθολογικό κόστος μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της προσφοράς εργασίας. Είναι κάτι το οποίο συμβαίνει ακόμη και σε καλές οικονομικές περιόδους πόσο μάλλον όταν οι επιχειρήσεις αρχίζουν τώρα σιγα σιγά να προσπαθούν να βγουν από το τούνελ της αβεβαιότητας και της ύφεσης. 

Το επικρατέστερο σενάριο 

Αν και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη το επικρατέστερο σενάριο είναι πως ο ο κατώτατος μισθός των 650 ευρώ θα παραμείνει παγωμένος έως το τέλος του 2021 και τις αρχές του 2022, όταν θα εκκινήσει εκ νέου η ετήσια διαδικασία αναπροσαρμογής του.

Τα μεγέθη σίγουρα δεν συνηγορούν σε αύξηση του κατώτατου μισθού από την άλλη ως αντιστάθμισμα στο ενδεχόμενο «πάγωμα»  λειτουργούν οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές. Λόγω της νέας μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου ,το εργοδοτικό -ασφαλιστικό κόστος έχει μειωθεί περίπου κατά 8% σε απόλυτο μέγεθος. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, θα επαναληφθεί και το 2022  όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός . 

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού συντελέστηκε το Φεβρουάριο του 2019, όταν με απόφαση της τότε κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ), αυξήθηκε κατά 10,9%, φτάνοντας στα 650 ευρώ (μικτά) έναντι 586 ευρώ (μικτά) που είχε φτάσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου το Φεβρουάριο του 2012 (έναντι 751 ευρώ που ήταν έως τότε). 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News