ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα στήριξης της απασχόλησης: Όλες οι προθεσμίες του Μαΐου

Μέτρα στήριξης της απασχόλησης: Όλες οι προθεσμίες του Μαΐου

Σε αγώνα ταχύτητας λίγων ημερών πρέπει να επιδοθούν χιλιάδες επιχειρήσεις για να εντάξουν τους εργαζόμενους τους στα εν ισχύ προγράμματα στήριξης όπως οι αναστολές συμβάσεων, το πρόγραμμα Συν-εργασία αλλά και το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων που αφορά νέες προσλήψεις.

Δηλώσεις αναστολών

Διορία  6 ημερών από σήμερα στις 12 μ.μ έχουν οι επιχειρήσεις για να προβούν στις δηλώσεις των αναστολών εργασίας που αφορούν το χρονικό διάστημα από  1η Μαΐου έως 12 Μαΐου. Στο ίδιο διάστημα βέβαια οι επιχειρήσεις μπορούν να προβούν και στις δηλώσεις των αναστολών που αφορούν ολόκληρο το μήνα ή μέρος αυτού. Για παράδειγμα μια επιχείρηση εστίασης που άνοιξε στις 3 Μαΐου θα πρέπει να δηλώσει στο ΠΣ Εργάνη τις αναστολές των πρώτων δύο ημερών έως και 12 Μαΐου.Από 13 Μαΐου 2021 οι επιχειρήσεις – εργοδότες θα μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για την περίοδο 1-12 Μαΐου.

Λόγω του προαναγγελτικού συστήματος δεν επιτρέπονται οι ορθές επαναλήψεις δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργαζομένων για προγενέστερα χρονικά διαστήματα. Βέβαια για την περίπτωση κάλυψης των  λειτουργικών αναγκών  μιας επιχείρησης επιτρέπεται προαναγγελτικά οι ανακλήσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας με χρήση ορθής επανάληψης ή προσωρινής ανάκλησης δήλωσης αναστολής.

Οι αναστολές του Μαΐου έχουν μικρότερο κύκλο δικαιούχων καθώς πλέον πέρα του κριτηρίου του τζίρου που προστέθηκε στο καθεστώς των αναστολών  για τις πληττόμενες  από τον Μάρτιο. Επιπλέον  έχει προστεθεί και ο όρος πως ο εργαζόμενος που τίθεται σε αναστολή θα πρέπει να απασχολείται στην επιχείρηση τουλάχιστον 16 ώρες εβδομαδιαίως. Βέβαια αλλαγή θα υπάρξει και στη λίστα των ΚΑΔ η οποία ήδη αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Βέβαια ήδη μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με τον Απρίλιο είναι πως οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου  τουλάχιστον που λειτουργούν  με click inside αντιμετωπίζονται  ως πληττόμενες επιχειρήσεις και όχι ως κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής.

Οι δηλώσεις για το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Έως και τις 10 Μαΐου 2021 οι επιχειρήσεις έχουν δυνατότητα για να υποβάλλουν  τις δηλώσεις για την ένταξη τους στο μηχανισμό  για την πρώτη φάση  ή να προβούν σε διορθώσεις των αιτήσεων τους  για τον μήνα Απρίλιο 2021.

Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο το επόμενο διάστημα. Το οικονομικό επιτελείο έχει φωτογραφήσει πλέον την επέκταση του προγράμματος έως και τον Σεπτέμβριο. Στόχος του οικονομικού επιτελείου και του Υπουργείο Εργασίας οι επιχειρήσεις να αρχίσουν να στρέφονται πλέον στον μηχανισμό ώστε να μπορούν να στηριχθούν  οι θέσεις εργασίας καθώς θα κλείνει η στρόφιγγα των αναστολών όσο οδεύουμε προς πλήρες άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων.

 

Διορθώσεις για το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων

Μέχρι και αύριο δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προβούν σε  υποβολή ορθών επαναλήψεων αιτήσεων-υπεύθυνων δηλώσεων  για ένταξη στο Ανοιχτό Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, για τυχόν

διορθώσεις του πιστωτικού ιδρύματος και του τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) της επιχείρησης, για τις περιπτώσεις που η επιχείρηση- εργοδότης έχει αιτηθεί ναεντάξει στο πρόγραμμα μακροχρόνια άνεργο.

Όπως έχει γράψει το Money Review το αμέσως επόμενο διάστημα το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων  θα επεκταθεί και για τους εποχικά εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης. Ήδη όταν μια επιχείρηση προσλαμβάνει μέσω του προγράμματος μακροχρόνια άνεργο το κράτος επιδοτεί μέρος του μισθού του εργαζόμενου με το ποσό των 200 ευρώ. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους εποχικά εργαζόμενους οι οποίοι κατά πλειονότητά εργάζονται στον τουρισμό και τον επισιτισμό.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News