Business & Finance Τετάρτη 28/04/2021, 19:18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Εως τέλη Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού

Λαγκάρντ: Εως τέλη Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού

Ιδιαίτερα αισιόδοξη εμφανίστηκε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, βλέποντας ταχύτατη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς επιταχύνονται οι εκστρατείες εμβολιασμού και η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητα. 

Μιλώντας σε online εκδήλωση στο πλαίσιο του Aspen Security Forum, η Λαγκάρντ εξέφρασε, με βάση τα σημερινά δεδομένα, την άποψη ότι έως τα τέλη Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 70% του πληθυσμού της Ευρωζώνης τουλάχιστον με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19. Η ίδια επεσήμανε ότι τα προβλήματα στην προσφορά εμβολίων αναμένεται να ξεπεραστούν τους επόμενους μήνες και θεωρεί ως παράγοντα «κλειδί» την ικανότητα των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις σε επίπεδο logistics και να διανείμουν τα εμβόλια όσο πιο γρήγορα μπορούν. 

Κάποιες άλλες προβλέψεις από ιδιωτικούς φορείς είναι λιγότερο αισιόδοξες, όμως γενικότερα υπάρχει συναίνεση στην άποψη ότι το 70% του ενήλικου πληθυσμού της Ευρωζώνης θα έχει εμβολιαστεί έως τα τέλη του καλοκαιριού και με τις δύο δόσεις των εμβολιων, εάν ξεπεραστούν οι δυσκολίες σε θέματα logistics. Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι παρότι το τρίτο κύμα της έξαρσης του κορωνοϊού θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προοπτικές ανάπτυξης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, τα εμβόλια προφέρουν «φως στην άκρη του τούνελ» και γι αυτό, όπως είπε, δεν υπάρχει λόγος να αναθεωρήσουμε επί τα χείρω τις προβλέψεις μας για τον ρυθμό ανάπτυξης 4% στη διάρκεια του 2021.  

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα του ευρώ αξίας 500 δισ.ευρώ από την αρχή της κρίσης της πανδημίας συγκρατώντας σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού και η Λαγκάρντ, όπως άλλωστε και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ, επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΚΤ να διατηρήσει ευνοϊκές τις συνθήκες χρηματοδότησης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο Twitter, η Σνάμπελ απέρριψε την κριτική κατά της ΕΚΤ ότι δεν έχει ανταποκριθεί στη δέσμευση του Μαρτίου να αυξήσει τις αγορές ομολόγων. «Η διασφάλιση των ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών μετατοπίζει το ενδιαφέρον από την ποσότητα στις τιμές – στις συνθήκες δηλ. που οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες και τα νοικοκυριά μπορούν να λαμβάνουν χρηματοδότηση. Ο μηνιαίος όγκος αγορών ποικίλει, καθώς συνεχίζουμε να είμαστε ευέλικτοι, ανάλογα με τις συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News