ΕΡΓΑΣΙΑ

Βία και σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία: Το σχέδιο για «φρένο» με πρόστιμα και λουκέτα

Μαρία Συρεγγέλα στο «ΜR»: Υψώνουμε τείχος

Βία και σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία: Το σχέδιο για «φρένο» με πρόστιμα και λουκέτα

Η υφυπουργός Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα αποκαλύπτει στο «ΜR», πώς το νέο εργασιακό νομοσχέδιο βάζει φρένο στα περιστατικά βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας και όχι μόνο.

Mετά και το ελληνικό #ΜeToo το Υπουργείο Εργασίας μέσω διατάξεων που περιλαμβάνονται στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται μέσα στο Μάιο, υψώνει τείχος και αλλάζει σελίδα για την αντιμετώπιση των  περιστατικών βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας αλλά και όταν συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού, του διαλλείματος στην εργασία ακόμη και κατά την επικοινωνία για την εργασία.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τσουχτερά πρόστιμα αλλά και «κλείδωμα» ολόκληρης της επιχείρησης, σε περιπτώσεις βίας και παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

Θα συσταθεί ειδική μονάδα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) που θα είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Οι επιχειρήσεις από την άλλη θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν κώδικα για τη διαχείριση εσωτερικών καταγγελιών για περιστατικά βίας και παρενόχλησης αλλά και πρόληψης τους. Επιπλέον θα υπάρχει και τείχος προστασίας των θυμάτων-εργαζόμενων. Μάλιστα θα απαγορεύεται η απόλυση των εργαζομένων που καταγγέλλουν περιστατικά βίας ή παρενόχλησης, ενώ θα έχουν δικαίωμα να αποχωρήσουν από τον εργασιακό χώρο για ένα χρονικό διάστημα χωρίς να χάνουν τον μισθό τους.

Τι είπε στο «ΜR» η Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

«Το νομοσχέδιο υψώνει τείχος προστασίας για τις γυναίκες που βιώνουν περιστατικά βίας και κακοποίησης στον εργασιακό τους χώρο. Στο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η πρόληψη, αντιμετώπιση και καταπολέμηση των συμπεριφορών βίας. Με το νέο νομοσχέδιο θέλουμε να προστατεύσουμε όλα τα πρόσωπα στον χώρο της εργασίας, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος και να στηρίξουμε τους εργαζομένους που έχουν πέσει θύματα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης. Θα θεσπιστούν υποχρεωτικοί κώδικες δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαθέτουν πολιτική για τη διαχείριση εσωτερικών καταγγελιών,διασφαλίζοντας την προστασία των θυμάτων.

Επιπλέον, θα απαγορεύεται η καταγγελία ή λύση της σύμβασης των εργαζομένων που καταγγέλλουν περιστατικά βίας ή παρενόχλησης, ενώ θα έχουν δικαίωμα να αποχωρήσουν από τον εργασιακό χώρο για ένα χρονικό διάστημα –χωρίς διακοπή μισθοδοσίας- αν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλειά τους λόγω βίας ή παρενόχλησης.

Μάλιστα θα συσταθεί αυτοτελές τμήμα για την παρακολούθηση της βίας και παρενόχλησης στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και σε περίπτωση παράβασης της σχετικής νομοθεσίας θα επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα προστασίας των εργαζομένων και να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα βίας στον εργασιακό χώρο. Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στα φαινόμενα που προσβάλλουν την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια εργαζομένων και καταπατούν τις ατομικές ελευθερίες».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News