ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαλλάσονται για 4 μήνες από το οικονομικό αντάλλαγμα επιχειρήσεις σε λιμάνια

Απαλλάσονται για 4 μήνες από το οικονομικό αντάλλαγμα επιχειρήσεις σε λιμάνια

Την τετράμηνη απαλλαγή από την καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος, για όσες επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται χώρους εντός των λιμανιών, καθώς και την παράταση των συμβάσεων παραχώρησης για όσο διάστημα είναι κλειστές αυτές οι επιχειρήσεις ή πλήττονται από τον κορονοϊό, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών.

Η ρύθμιση της απαλλαγής από την καταβολή του τιμήματος αφορά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο και αποσκοπεί στην εναρμόνιση του πλαισίου με την πλήρη απαλλαγή (100%) από την πληρωμή ενοικίου που ισχύει κατά το ίδιο τετράμηνο για όλες τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή.

Παράλληλα, στην τροπολογία προβλέπεται ότι παρατείνεται η ισχύς των συμβάσεων παραχώρησης χρήσης χώρων των χερσαίων ζωνών λιμένων, που έχουν συναφθεί προς εγκατάσταση ή λειτουργία επιχείρησης. Η διάρκεια της παράτασης της ισχύος της σύμβασης είναι ίση με το χρονικό διάστημα για το οποίο βρίσκονται σε ισχύ τα ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με την μη διάδοση του κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι πρέπει να προηγηθεί αίτηση του παραχωρησιούχου και σχετικής απόφασης του οργάνου διοίκησης του φορέα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εκμετάλλευση του λιμανιού.

Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης, αντίστοιχη ρύθμιση για παράταση των επαγγελματικών μισθώσεων ισχύει και για τις επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων έχει ανασταλεί με κρατική εντολή στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού. Η συγκεκριμένη παράταση εφαρμόζεται αναδρομικά για το διάστημα από την 14.3.2020 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο της δήλωσης η επιχείρηση δεν οφείλει κανενός είδους μίσθωμα προς τον εκμισθωτή.

Επίσης, με πρόσφατη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα διετούς παράτασης των συμβάσεων μίσθωσης για τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και γενικώς τα τουριστικά καταλύματα, με μονομερή δήλωση του μισθωτή η οποία δεσμεύει και τον εκμισθωτή. Προϋπόθεση είναι κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από μισθώματα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News