Business & Finance Δευτέρα 30/11/2020, 09:33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Ανάβει «πράσινο» για τα 767 εκατ. ευρώ

Eurogroup: Ανάβει «πράσινο» για τα 767 εκατ. ευρώ

Το πράσινο φως για την εκταμίευση κεφαλαίων ύψους 767 εκατ. ευρώ αναμένεται να δώσει σήμερα και επισήμως το Eurogroup στο πλαίσιο της 8ης αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. 

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν στα χέρια τους την θετική εισήγηση της Κομισιόν. Παρά το γεγονός ότι η τελευταία έκθεση περιείχε αρκετούς αστερίσκους, οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν ότι ζούμε σε πρωτόγνωρες συνθήκες και θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα επιβράβευσης για τις μεταρρυθμίσεις, που έχουν προχωρήσει. 

Σημειώνεται ότι τα 640 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από κέρδη ομολόγων, που επιστρέφουν οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος. Θα αξιοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους.  Το υπόλοιπο ποσό αφορά στο δημοσιονομικό κέρδος από τη διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου του δεύτερου δανείου.

Η Ελλάδα δεν είναι το μόνο θέμα στη σημερινή ατζέντα του Eurogroup. Επί τάπητος θα τεθούν μεταξύ άλλων η αναθεώρηση του ESM και οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι η μεταρρύθμιση του ESM πάγωσε από τον περασμένο Μάρτιο, ύστερα από ιταλικό βέτο. Η Ρώμη υποστήριξε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές ενδεχομενως να παρεμβαίνουν στην εθνική κυριαρχία των κρατών- μελών. Όσον αφορά στο θέμα της ενίσχυσης της τραπεζικής ένωσης, θα εξεταστεί μεταξύ άλλων η πρόωρη λειτουργία του κοινού ταμείου ύστατης καταφυγής, SRF. 

Επιπλέον θα παρουσιαστούν από την ΕΚΤ και την Κομισιόν οι μεταπρογραμματικές εκθέσεις της Κύπρου, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, ενώ θα γίνει μία πρώτη συζήτηση επί της πρότασης της Κομισιόν για τα προσχέδια του προϋπολογισμού του 2021.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News