Business & Finance Δευτέρα 19/04/2021, 09:34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ράλι πληρωμών» έως τη Μεγάλη Τετάρτη – 1,3 δισ. ευρώ «πέφτουν» στην αγορά

«Ράλι πληρωμών» έως τη Μεγάλη Τετάρτη – 1,3 δισ. ευρώ «πέφτουν» στην αγορά

Επι ποδός όλος ο κρατικός μηχανισμός ώστε να καταβληθούν οικονομικές ενισχύσεις και επιδόματα μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη. Σήμερα, ολοκληρώνεται και η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για την 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής και η προθεσμία για τη διόρθωση των λαθών από όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν εισπράξει ακόμη τις αποζημιώσεις τους για το κούρεμα που έχουν υποστεί στα ενοίκια τους μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου.

Με τη λήξη αυτών των προθεσμιών, ακολουθούν τα εξής βήματα: Πρώτον, πληρώνεται άμεσα: ενδεχομένως και αύριο Τρίτη, η αποζημίωση των ιδιοκτητών που έδωσαν (ηλεκτρονικά) τις απαραίτητες διευκρινήσεις στην ΑΑΔΕ ώστε να λάβουν τις αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκιά τους. Δεύτερον, δημοσιεύεται -πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα- η υπουργική απόφαση με τις τελικές λεπτομέρειες για την καταβολή της 7ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής ώστε ύστερα από μια ολιγοήμερη προθεσμία για την υποβολή των τελικών δηλώσεων από την πλευρά των επαγγελματιών, να ξεκινήσουν οι πληρωμές επίσης μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα.

Όσο για την καταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, δρομολογούνται για το τέλος αυτής της εβδομάδας. Από ημέρα σε μέρα αναμένεται η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα ανοίξει τον δρόμο για τον υπολογισμό των «προκαταβολών» αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα κουρέματα που υπέστησαν για τον μήνα Μάρτιο.

Για τη Μεγάλη Εβδομάδα, δρομολογείται και η καταβολή του δώρου Πάσχα από το κράτος στους εργαζόμενους που παρέμειναν σε καθεστώς αναστολής κατά την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο του 2021. Συνολικά, οι καταβολές του επόμενου 10ημέρου, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1,2 – 1,3 δις. ευρώ ποσό που θα ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητα της αγοράς.

  1. Στο 1 δισ. ευρώ ανέρχονται οι πληρωμές της 7ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ήδη οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει από χθες το βράδυ τις 576.000 και σήμερα, αναμένεται να σπάσει και το φράγμα των 600.000
  2. Πάνω από 100-150 εκατ. ευρώ θα είναι οι πληρωμές προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων με τις δύο καταβολές που προγραμματίζονται μέσα στην εβδομάδα.
  3. Πάνω από 150 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους εργαζόμενους και μέσα από την καταβολή του δώρου Πάσχα σε περισσότερους από 500.000 εργαζόμενους. Το δώρο θα υπολογιστεί επί της βάσης των 534 ευρώ. 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News