Business & Finance Παρασκευή 16/04/2021, 22:45
ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Οι αμπελώνες της Γαλλίας «λύγισαν» στο βαρύ ψύχος

Οι αμπελώνες της Γαλλίας «λύγισαν» στο βαρύ ψύχος

Καταστροφικό πλήγμα έχει υποστεί ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγικούς κλάδους της Γαλλίας, μετά το ασυνήθιστα βαρύ ψύχος που έπληξε την χώρα στις αρχές του μηνός, πλήττντας τους αμπελώνες, σε μία εξέλιξη που επιφέρει ακόμη ένα χτύπημα στους παρασκευαστές κρασιών που έχουν ήδη «γονατίσει» από την πανδημία και τους αμερικανικούς δασμούς. 

Ο παγετός έπληξε το 80% των αμπελώνων στις πιο εύφορες καλλιεργήσιμες περιοχές της Γαλλίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οινοπαραγωγών. «Αυτό αναμένεται να καταστρέψει το 25% έως το 50% της σοδειάς σε ορισμένες περιοχές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επιτροπή. Οι οινοπαραγωγοί προσπάθησαν να ανεβάσουν τις θερμοκρασίες στους αμπελώνες ανάβοντας κεριά και μαγκάλια, όμως σε πολλές περιπτώσεις δεν αποδείχθηκε επαρκές για να προστατεύσει τη σοδειά. «Ενα σημαντικό μέρος της σοδειάς έχει χαθεί. Είναι υπερβολικά ενωρίς για προβλέψεις, όμως σε κάθε περίπτωση πρόκειται για τραγωδία για τους οινοπαραγωγούς που έχουν πληγεί», αναφέρει ο Κριστόφ Σατό, διευθυντής επικοινωνίας του Bordeaux Wine Council. 

Ποτέ άλλοτε από το 1991, οι Γάλλοι αγρότες δεν αντιμετώπισαν ένα τόσο καταστροφικό γεγονός, ανέφερε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι σε ορισμένες περιοχές καταστράφηκε σχεδόν ολόκληρη η παραγωγή κρασιού όσο άλλων σπόρων. Η ζημιά ήταν τόσο εκτεταμένη, επειδή πριν από το ψύχος είχαν προηγηθεί ασυνήθιστες για την εποχή υψηλές θερμοκρασίες, που σημαίνει ότι τα αμπέλια αναπτύχθηκαν πολύ πιο γρήγορα από το σύνηθες, με αποτέλεσμα να γίνουν πολύ πιο ευαίσθητα στο κρύο. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε μέτρα ανακούφισης για τους αγρότες που επλήγησαν, όπως φοροαπαλλαγές και έκτακτη οικονομική στήριξη.

Η κρίση λαμβάνει χώρα σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τους Γάλλους οινοπαραγωγούς, που πλήττονται ήδη από τις εξασθενημένες πωλήσεις ως συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού και των συνεπακόλουθων περιοριστικών μέτρων, αλλά και λόγω των αμερικανικών δασμών που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της διένεξης ΗΠΑ – Ε.Ε. για τις επιδοτήσεις σε Airbus και Boeing. Oι εξαγωγές γαλλικών κρασιών και οινοπνευματωδών μειώθηκαν 14% στα 12,1 δισ.ευρώ πέρυσι, με τις πωλήσιες προς τις ΗΠΑ να βουλιάζουν 18%, σύμφωνα με την Ενωση Γάλλων Εξαγωγών Οίνου και Οινοπνευματωδών.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News