Business & Finance Τρίτη 13/04/2021, 10:10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 3 δισ. ευρώ – Ποια μέτρα περιλαμβάνει

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 3 δισ. ευρώ – Ποια μέτρα περιλαμβάνει

Στα 10,5 δισ. ευρώ αυξάνεται το προβλεπόμενο ποσό για τα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία και το lockdown. Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή με τίτλο «Κρατική Αρωγή προς επιχειρήσεις» περιλαμβάνει διάταξη για συμπληρωματικό προϋπολογισμό 3 δισ. ευρώ, που έρχεται να προστεθεί στα 7,5 δισ. ευρώ που είχαν ήδη υπολογιστή. 

Τα 3 δισ. ευρώ αφορούν μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί όπως

α) η έκτακτη αποζημίωση 1.000 έως 4.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να μένουν κλειστές τον Απρίλιο
β) η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος και για το φορολογικό έτος 2020 των αγροτών κανονικού καθεστώτος
γ) η αναστολή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 (έναντι αρχικής πρόβλεψης για 30 Ιουνίου) της υποχρέωσης καταβολής στο ελληνικό Δημόσιο ποσοστού 5% των νοσηλίων που εισπράττουν όλες οι ιδιωτικές Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης. 
δ) μετατίθεται από την 1η-1-2021, η δυνατότητα συμμόρφωσης των εκδοτών με την υποχρέωση σύνταξης των ετήσιων οικονομικών εκθέσεων σε ενιαίο ηλεκτρονικό μορφότυπο.
ε) τα κατώτατα όρια σύνταξης του ΙΚΑ και του Δημοσίου, όπως είχαν διαμορφωθεί πριν από την έναρξη εφαρμογής του ν.4387/2016 (12-5-2016), εξακολουθούν να ισχύουν τόσο για την απονομή της σύνταξης όσο και για την κρίση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος των μελών των οικογενειών των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης συνταξιούχων ΟΓΑ και των Λογοτεχνών – Καλλιτεχνών, αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, εισάγεται ειδική εξαίρεση, έτσι ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν αναδρομικά τη σύνταξή τους, από την ημερομηνία γέννησης του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος.

στ) Επανακαθορίζεται το θεσμικό πλαίσιο και η διαδικασία χορήγησης κρατικής αρωγής [επιχορήγηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.)] προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς που πλήττονται από θεομηνίες.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο στα Σχετικά Αρχεία. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ
Νομοσχέδιο ΥΠΟΙΚ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News