ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Όλο το σχέδιο για την απονομή μέσω λογιστών και δικηγόρων

Συντάξεις: Όλο το σχέδιο για την απονομή μέσω λογιστών και δικηγόρων

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διάταξη για την εμπλοκή των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών στην επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης συντάξεων η οποία αναμένεται να έρθει στη Βουλή πριν τις 20 Απριλίου.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου

Οι λογιστές και οι δικηγόροι που θα θελήσουν να συμμετέχουν στη διαδικασία της απονομής σύνταξης θα πρέπει αρχικά να εγγραφούν στο ειδικό μητρώο που θα δημιουργηθεί. Στην συνέχεια θα πιστοποιούνται από τον ΕΦΚΑ, αφού θα υπάρξει πρώτα κατάρτιση τους στην διαδικασία της απονομής των συντάξεων πριν αναλάβουν οποιοδήποτε φάκελο συνταξιοδότησης.

Οι συνεργαζόμενοι δικηγόροι και λογιστές θα μπορούν να αναλάβουν τόσο φακέλους των ήδη εκκρεμών συντάξεων όσο και νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων. Αυτό σημαίνει πως η εμπλοκή τους δεν θα αφορά μόνο το διάστημα μέχρι να εκκαθαριστούν οι 300.000  εκκρεμείς αιτήσεις αλλά από εδώ και πέρα μέσω αυτών θα μπορέσει η διαδικασία να ομολαποιηθεί και να μην χρειάζεται 3-4 χρόνια για να πάρει κάποιος την σύνταξη του.

Σύμφωνα με τις ασφαλείς πληροφορίες του «MR» η κάθε υπόθεση συνταξιοδότησης δεν θα φθάνει τυχαία σε κάθε πιστοποιημένο λογιστή ή δικηγόρο αλλά ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει από την λίστα των πιστοποιημένων  συνεργατών ποιος θα αναλάβει τον φάκελο του.

Τι θα γίνει με τις αμοιβές 

Και βέβαια ένα μεγάλο κομμάτι της όλης διαδικασίας είναι πώς θα αμείβονται οι λογιστές και οι δικηγόροι που θα εμπλέκονται στην διαδικασία της απονομής των συντάξεων. Σύμφωνα και πάλι με πληροφορίες του «MR» θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσό που θα τιμολογείται ο κάθε συνταξιοδοτικός φάκελος. Δηλαδή θα υπάρχει διαβάθμιση ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας της κάθε υπόθεσης. Για παράδειγμα η έκδοση της σύνταξης με διαδοχική ασφάλιση  θα κοστίζει ακριβότερα λόγω της πολυπλοκότητας του αιτήματος.

Η πληρωμή τώρα των ειδικών θα γίνεται έμμεσα από τον ΕΦΚΑ. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η πληρωμή δεν έχει κλειδώσει ακόμη. Μια σκέψη είναι στον ασφαλισμένο να δίνεται ένα voucher από τον ΕΦΚΑ το οποίο θα μπορεί να το εξαργυρώνει για την έκδοση της σύνταξης του στο στον εκάστοτε ειδικό που αναλαμβάνει την υπόθεση του.

Σε πρώτη φάση οι λογιστές και οι δικηγόροι θα εκδίδουν προσωρινές συντάξεις και μόνο σχέδιο οριστικής σύνταξης όπως ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ο Κωστής Χατζηδάκης. Ένα άλλο θέμα βέβαια που έχει προκύψει είναι κατά πόσο εύκολο είναι οι λογιστές και οι δικηγόροι θα μπορούν να έχουν τα απαραίτητα στοιχεία που θα χρειάζονται μέσω των πληροφοριακών συστημάτων και εάν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και στο φυσικό αρχείο του ΕΦΚΑ εάν χρειαστεί.

Θετικοί οι δικηγόροι και οι λογιστές

Από την πλευρά τους πάντως τόσο ο δικηγορικός σύλλογος  όσο και το οικονομικό επιμελητήριο είναι υπέρ της εμπλοκής τους στην διαδικασία της εκκαθάρισης και της απονομής των συντάξεων. Ο πρόεδρος του οικονομικού επιμελητήριου Κωστας Κόλλιας τόνισε στο «ΜR» πως είναι αναγκαίο πάντως η πληρωμή των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τον ΕΦΚΑ χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση του ασφαλισμένου.

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News