ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλες οι αλλαγές που έρχονται στην αγορά εργασίας μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Όλες οι αλλαγές που έρχονται στην αγορά εργασίας μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Αλλάζει version η Ελλάδα, αναβαθμίζεται  είναι το μότο του εθνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης που παρουσιάστηκε χθες. Ένα μεγάλο τμήμα των πόρων που θα διατεθούν στην χώρα θα διοχετευθούν για τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας.

Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης περνούν και οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις που αναμένονται με νομοσχέδιο στα τέλη Απριλίου. Βασικοί άξονες  η δημιουργία του Εργάνη ΙΙ, ο εκσυγχρονισμός του συλλογικού εργατικού και συνδικαλιστικού δικαίου ,το νέο πλαίσιο για την τηλεργασία. Πάνω στις νέες εργασιακές μεταρρυθμίσεις έρχονται να κουμπώσουν επενδύσεις ύψους 62 εκατ. ευρώ για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτα εργασίας, τον μηχανισμό προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, το ψηφιακό σύστημα για την Υγιεινή και την Ασφάλεια στους χώρους εργασίας, την ψηφιοποίησητου ΣΕΠΕ.

Μεγάλο βάρος μέσα από το σχέδιο για το Ταμείο θα δοθεί τόσο σε ενεργητικές όσο και σε παθητικές πολιτικές για την απασχόληση. Με κόστος 479 εκατ. ευρώ  θα δημιουργηθούν προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για άνεργους (απόκτηση εργασιακής εμπειρίας μέσω ορισμένου χρόνου αμειβόμενης πλήρους απασχόλησης), ειδικά προγράμματα απασχόλησης για περιοχές μετάβασης (απολιγνιτοποίησης), για περιοχές με προβλήματα αποβιομηχάνισης και για περιοχές με μεγάλα ποσοστά εποχικής απασχόλησης. Οι άνεργοι θα μπορούν με αυτό τον τρόπο να αμείβονται από το κράτος και να εργάζονται και από την άλλη η επιχείρηση στην οποία θα κάνουν την πρακτική άσκηση δεν θα έχει κόστος για τις υπηρεσίες του εργαζομένου.

Άλλα 162 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για μεταρρυθμίσεις στις παθητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας. Μέσα από αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα διασφαλίζεται η ενεργητική αναζήτηση εργασίας από την πλευρά των ανέργων ενώ θα δίνονται οικονομικά κίνητρα για την ταχύτερη επάνοδο στην αγορά εργασίας.

Πώς θα συνδεθούν επιδόματα ανεργίας με προγράμματα κατάρτισης

Η κυβέρνηση έχει ποντάρει πολύ και στα προγράμματα κατάρτισης και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τόσο των εργαζομένων όσο και των ανέργων. Μάλιστα οι άνεργοι όπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου εφόσον θα παίρνουν επίδομα ανεργίας, θα πρέπει να είναι και διαθέσιμοι να παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης.

Θα υπάρχει δηλαδή μια αλληλένδετη σχέση μεταξύ των επιδομάτων ανεργίας και των προγραμμάτων κατάρτισης. Πάνω από 1 δισ. ευρώ θα δοθούν για την αλλαγή των προγραμμάτων κατάρτισης. Σύμφωνα με την νέα  στρατηγική θα υπάρχει συστηματική και διαρκή αξιολόγηση των παρόχων επαγγελματικής κατάρτισης ενώ η αμοιβή τους θα συνδέεται με τα αποτελέσματα που θα παρουσιάζουν. Προβλέπεται μάλιστα η σύσταση ενός Εθνικού Συμβουλίου για τις Δεξιότητες. Συνδεδεμένη επένδυση με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι ένα μεγάλο οριζόντιο πρόγραμμα κατάρτισης σε νέες δεξιότητες (ψηφιακές, πράσινες και ήπιες) για το εργατικό δυναμικό της χώρας.

Περίπου 60 εκατ. θα δοθούν για την αναβάθμιση του ΟΑΕΔ και την ψηφιοποίηση του. Ήδη ο ΟΑΕΔ έχει κάνει τα πρώτα του βήματα στην ψηφιοποίηση παρουσιάζοντας πρόσφατα εφαρμογή app μέσω της οποίας ο άνεργος μπορεί να εκτελέσει τις βασικές υπηρεσίες όπως για παράδειγμα η ανανέωση της κάρτας ανεργίας. Αναβάθμιση όμως θα υπάρξει και στην επαγγελματική κατάρτιση για ανέργους του ΟΑΕΔ, με έμφαση κυρίως στην απόκτηση βασικών και ψηφιακών δεξιοτήτων. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται: Η αναθεώρηση και ο εκσυγχρονισμός των προγραμμάτων σπουδών.

Η βελτίωση του ποιοτικού ελέγχου των μονάδων επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ. Η προώθηση συνεργασιών με άλλους παρόχους κατάρτισης, ιδίως Πανεπιστήμια. Επίσης προωθείται η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του ΛΑΕΚ για τη χρηματοδότηση των εταιρειών σε προγράμματα κατάρτισης.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News