ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Kουτσουρεμένο» το δώρο Πάσχα για έναν στους τέσσερις εργαζομένους

«Kουτσουρεμένο» το δώρο Πάσχα για έναν στους τέσσερις εργαζομένους

Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο περισσότεροι κατά μέσο όρο από 550.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας ενώ και τον Απρίλιο ειδικά μέσα στο πρώτο δεκαήμερο δεν αναμένονται δραματικές αλλαγές στον αριθμό των εργαζομένων που θα τεθούν σε αναστολή. Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι θα λάβουν μέρος του δώρου Πάσχα από το κράτος.

Σύμφωνα με τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης το κράτος θα πληρώσει την αναλογία για το διάστημα της αναστολής με βάση τα 534 ευρώ. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 210 εκατ. € .Επιπλέον από τον κρατικό προϋπολογισμό θα δοθεί και το δώρο Πάσχα για τους εργαζόμενους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Συν-εργασία  την περίοδο Ιανουάριου – Απριλίου 2021.Η κρατική αναλογία θα υπολογιστεί επί της καταβαλλόμενης κρατικής ενίσχυσης σε όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το εκτιμώμενο κόστος για την κρατική αναλογία στο δώρο Πάσχα για τους εργαζόμενους στο Συν-εργασία υπολογίζεται στα  38 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς δημιουργούνται τέσσερις ταχύτητες για το τι ποσό οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα λάβουν ως δώρο Πάσχα

Όσοι εργαζόμενοι βρέθηκαν  και θα βρεθούν σε αναστολή από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, δηλαδή ολόκληρο  το τετράμηνο θα λάβουν δώρο μόνο από το κράτος υπολογιζόμενο επί του ποσού των 534 ευρώ δηλαδή του επιδόματος ειδικού σκοπού. Συνεπώς οι εργαζόμενοι αυτοί θα λάβουν από το κράτος 267 ευρώ. 

Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν βγήκε ολόκληρο το τετράμηνο σε αναστολή αλλά κάποιο διάστημα εντός του τετράμηνου. Ο εργαζόμενος θα λάβει μέρος του δώρου από το κράτος υπολογιζόμενο επί των 534 ευρώ αλλά θα λάβει και από τον εργοδότη το δώρο Πάσχα για το διάστημα που εργαζόταν κανονικά  υπολογιζόμενο επί του ονομαστικού του μισθού. Υπολογίζεται πως για παράδειγμα ένας εργαζόμενος που βγήκε σε αναστολή εντός τετράμηνου μόνο ένα μήνα θα λάβει από το κράτος το ποσό των 67 € ενώ το υπόλοιπο ποσό του δώρου θα το λάβει από τον εργοδότη του .Ο εργαζόμενος σε αυτή την περίπτωση θα πάρει το δώρο με δύο καταβολές: μια κρατική και μια από τον εργοδότη.

Στην τρίτη περίπτωση βρίσκονται όσοι βρέθηκαν στο πρόγραμμα Συν-εργασία καθώς θα λάβουν μέρος του Δώρου από τον εργοδότη αναλογικό του μισθού του και του χρόνου που εργάστηκαν εντός του τετράμηνου και από το κράτος θα λάβουν αναλογία δώρου επί της καταβαλλομενης ενίσχυσης .Στο Συν-εργασία υπενθυμίζεται πως το κράτος καταβάλλει ως μηνιαία ενίσχυση το 60% της απώλειας του εργαζόμενου. Και σε αυτή την περίπτωση η καταβολή θα γίνει σε 2 τμήματα.

Βέβαια υπάρχει και η τέταρτη κατηγορία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που δεν βγήκαν καθόλου σε αναστολή αυτό το τετράμηνο και εργάζονται κανονικά εν μέσω πανδημίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί  θα λάβουν το δώρο του Πάσχα από τον εργοδότη τους .Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι μισθωτοί που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο, δικαιούνται από τους εργοδότες τους Δώρο Πάσχα ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Όπως προβλέπεται κάθε χρόνο, το Δώρο του Πάσχα καταβάλλεται  μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη . Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας, το Δώρο Πάσχα αναμένεται φέτος να καταβληθεί έως την Μεγάλη Τετάρτη, που φέτος είναι στις 28 Απριλίου.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News