Business & Finance Δευτέρα 29/03/2021, 19:06
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκε από την κυβέρνηση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Εγκρίθηκε από την κυβέρνηση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Εγκρίθηκε σήμερα Δευτέρα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα παρουσιαστεί αναλυτικά την ερχόμενη Τετάρτη, θα συζητηθεί στη συνέχεια στη Βουλή και θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Απριλίου από το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, έχει τη δυνατότητα να προσθέσει μόνιμα 7 μονάδες στο ΑΕΠ σε ορίζοντα εξαετίας πέρα και πάνω από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσει πρόσθετες 180.000 με 200.000 θέσεις εργασίας, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός. Οι δράσεις που αποτυπώνονται στο σχέδιο αγγίζουν τις 170. Αφορούν έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, που απλώνονται σε πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Πρόκειται -όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός- για ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα το οποίο έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει σχεδόν 60 δισ. ευρώ.

Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που θα υποβληθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Το Σχέδιο έχει 4 κύριους πυλώνες: 
Α. Την Πράσινη μετάβαση. 
Β. Την Ψηφιακή μετάβαση. 
Γ. Την απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή και
Δ. Τις ιδιωτικές επενδύσεις και το μετασχηματισμό της οικονομίας.

Η κατάθεση του προσχεδίου του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, έχει ήδη αποσπάσει εξαιρετικά κολακευτικά σχόλια από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και η χώρα μας θα είναι μια από τις πρώτες που θα υποβάλει το τελικό της σχέδιο πριν τη λήξη της προθεσμίας στο τέλος Απριλίου, ώστε να μπορούμε να επιταχύνουμε και την έλευση των σχετικών πόρων. Στόχος είναι να έχουμε τις πρώτες εκταμιεύσεις πριν το τέλος του καλοκαιριού.

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε εκτενής αναφορά στα μέτρα στήριξης που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση, τόσο για την αντιμετώπιση της ίδιας της πανδημίας, όσο και για τις οικοονομικές επιπτώσεις από αυτήν. 

Συγκεκριμένα τα μέτρα περιλαμβάνουν:

1.Αύξηση των ΜΕΘ Covid της Αττικής κατά 67% (από τις 229 στις 381) και των απλών κλινών COVID κατά 85% (2.961 στην Αττική από 1.600) σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

2.Ανακοίνωση της χορήγησης δωρεάν 4 τεστ ταχείας ανίχνευσης τύπου self test ανά πολίτη κάθε μήνα.

3.Πρόσκληση προς ιδιώτες ιατρούς για προσωρινή στελέχωση του ΕΣΥ στις ειδικότητες αιχμής για την αντιμετώπιση του COVID και επίταξη των υπηρεσιών τους μέχρις κάλυψης του αναγκαίου αριθμού (206).

4.Χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ για Ιανουάριο-Φεβρουάριο σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων μεταξύ των οποίων οι δασεργάτες και οι πωλητές του περιοδικού «ΣΧΕΔΙΑ».

5.Υποβολή δηλώσεων για τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού για την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού. 

6.Παράταση της καταβολής της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους τετρακοσίων (400) ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους ως την 30-4-2021.

7.Παράταση για 2 μήνες της διάρκειας τακτικής επιδότησης ανεργίας, επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και βοηθημάτων ανεργίας.

8.Διασφάλιση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας (υγειονομική περίθαλψη, φαρμακευτική κάλυψη) για τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ και τα μέλη των οικογενειών τους για το επόμενο δωδεκάμηνο, ανεξαρτήτως προϋποθέσεων ασφαλιστικής ικανότητας.

9. Κατ’ οίκον διανομή διδακτικών συγγραμμάτων, προς τους δικαιούχους φοιτητές Α.Ε.Ι. και για το εαρινό εξάμηνο 2020-2021, με ευθύνη των εκδοτικών οίκων.

10.Έτοιμος προς λειτουργία ο νέος πενταψήφιος αριθμός 13032 για την μετάβαση των πολιτών στα καταστήματα με το άνοιγμα της αγοράς.

11.Προσδιορισμός φυσικών και νομικών προσώπων που επλήγησαν από την πανδημία, ώστε να τύχουν ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλών τους προς τους ΟΤΑ.

12.Παράταση κατά 1 μήνα της προθεσμίας καταβολής δόσεων ρυθμίσεων ασφαλιστικών εισφορών.

13.Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021, των επιχειρήσεων για τις οποίες έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα.

14.Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Πίστωση ποσού συνολικού ύψους 162,6 εκατ. ευρώ σε 108.762 δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6.

15.Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων κατά 75 ημέρες.

16.Πρόσκληση για τον Β’ Κύκλο Επιδότησης Τόκων Υφιστάμενων Δανείων Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων Πληττόμενων από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου COVID- 19.

17.Ενίσχυση ύψους 3.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που παρέμειναν σε αναστολή λειτουργίας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2020 λόγω τοπικής ισχύος μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid 19.

18.Ε-lianiko: Επιχορήγηση ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου για την ανάπτυξη /αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop).

19.Ενίσχυση με 12 εκατομμύρια ευρώ των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων για τα προβλήματα που τους έχουν δημιουργήσει οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και καταβολή ποσών για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για το τελευταίο τρίμηνο 2020 στους Ναυτικούς.

20.Παράταση της προθεσμίας καταβολής της δόσης Μαρτίου 2021 ρυθμίσεων και διευκολύνσεων καταβολής οφειλών των πληττόμενων επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους.

21.Στο χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α. 6% και όχι στο συντελεστή 24%, τα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών μέσω live-streaming λόγω της πανδημίας COVID 19.

Η στήριξη της εθνικής οικονομίας και η βελτίωση του οικονομικού κλίματος

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις στήριξης της εθνικής οικονομίας και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, η ελληνική κυβέρνηση προέβη στις εξής κινήσεις:

1.Στις 17 Μαρτίου ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε σε έκδοση 30ετούς ομολόγου για την άντληση 2,5 δισ. ευρώ. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 26 δισ. ευρώ και το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,9%.

2.Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της νέας, πρόωρης αποπληρωμής τμήματος των υφιστάμενων δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

3.Ψήφιση του Νόμου για τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου των Δημοσίων Συμβάσεων.

4.Από τη 1η Μαρτίου τέθηκε σε ισχύ το ενιαίο πτωχευτικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά την εξυγίανση και τη μεγάλη πτώχευση και τέθηκε σε λειτουργία στο gov.gr το Μητρώο Εμπειρογνωμόνων για την υποστήριξη της διαδικασίας εξυγίανσης. Δημοσιεύθηκαν οι 4 ΚΥΑ για τη διαδικασία εξυγίανσης ενώ οι υπόλοιπες ενέργειες προχωρούν κατά βάση σύμφωνα με τον χρονοπρογραμματισμό.

5.Ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου με τη συμμετοχή 1.968 εργαζομένων στα ΕΛ.ΤΑ., στο πλαίσιο εξυγίανσής τους.

6.Ολοκληρώθηκε η εθνική άσκηση επανεκτίμησης των αντικειμενικών αξιών και τα αποτελέσματα των εκτιμητών παραδόθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών.

7.Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες στελέχωσης της Διεύθυνσης Κρατικών Εγγυήσεων με 30 νέους υπαλλήλους, για την επιτάχυνση αποπληρωμής των κρατικών εγγυήσεων. 

Τα δημόσια έργα και οι απαλλοτριώσεις

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής έθεσε για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο την υπαγωγή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων για έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας στη διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων.

Το Πρόγραμμα Εκτέλεσης έργων αρμοδιότητας του Υπουργείου περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό έργων βασικής υποδομής της χώρας στο οποίο εντάσσονται τόσο τα εξελισσόμενα έργα όσο και εκείνα που κρίνεται απαραίτητη η εκτέλεσή τους, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει την απαραίτητη υποδομή που θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και τη κοινωνική συνοχή. Στο Πρόγραμμα περιλαμβάνονται σημαντικά τμήματα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (οδικοί άξονες, σιδηρόδρομοι, λιμένες και αεροδρόμια) και λοιπά βασικά έργα, κυρίως οδικοί άξονες, που έχουν σε μεγάλο βαθμό διαλειτουργικό και υπερτοπικό χαρακτήρα και σε κάθε περίπτωση αποτελούν αναπτυξιακές δράσεις υψηλής προτεραιότητας για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Τα έργα αφορούν είτε σε σχεδιαζόμενα έργα είτε συγχρηματοδοτούνται ή σχεδιάζονται να συγχρηματοδοτηθούν από προγράμματα της Ε.Ε. ορισμένης διάρκειας, υποστηρίζονται ή θα υποστηριχθούν από διεθνείς ή άλλους μηχανισμούς χρηματοδότησης και οι  τυχόν καθυστερήσεις των απαλλοτριώσεων θα επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην έγκαιρη υλοποίηση των έργων και της απορρόφησης των συγχρηματοδοτούμενων πόρων.

Έχει παρατηρηθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των έργων παρουσίαζε σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους εξαιτίας των απαλλοτριώσεων, οι οποίες απαιτούν σημαντικό χρόνο προετοιμασίας. Καθίσταται έτσι αναγκαία η αξιοποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να επιταχυνθεί η παράδοση των χώρων που απαιτούνται για την εκτέλεση των έργων αυτών και ειδικότερα  η εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 17 του Συντάγματος και του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων. Πρόκειται για σημαντικά έργα ανάμεσα στα οποία:

1.Κατασκευή έργων ύδρευσης στην Πρέβεζα, την Άρτα και την Λευκάδα.
2. Έργα αποκατάστασης Θεσσαλίας από Ιανο. 
3. Κατασκευή έργων ύδρευσης Λέσβου- φράγμα Τσικνιά.
4. Κατασκευή έργων ύδρευσης Αμφιλοχίας.

Το υπαίθριο εμπόριο

Το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο παρουσίασε υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Με το νομοσχέδιο αυτό, ρυθμίζονται οι διαδικασίες άσκησης υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων, τα κριτήρια συμμετοχής, τα μέσα εποπτείας, καθώς και η εισαγωγή στο εθνικό δίκαιο υπαίθριων δραστηριοτήτων για την προώθηση της ελληνικής κουζίνας και των ελληνικών προϊόντων. Οι δραστηριότητες που ρυθμίζονται αφορούν α) στις λαϊκές αγορές, β) τις εμποροπανηγύρεις γ) το στάσιμο και πλανόδιο εμπόριο, δ) άλλες υπαίθριες αγορές και ε) το street food market. 

Οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες, καθώς το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο στερείται κριτηρίων διαφάνειας και ισονομίας, καθώς και στοιχείων έντασης του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα οι υπαίθριες δραστηριότητες και ιδίως ο κλάδος των λαϊκών αγορών να παρουσιάζουν μια στάσιμη εικόνα, αναντίστοιχη τόσο με τις καταναλωτικές ανάγκες, όσο και με τις τάσεις των εμπορικών καταστημάτων.

Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται ουσιαστική αναβάθμιση των υπαίθριων δραστηριοτήτων μέσω: α) της επαγγελματικοποίησης των συμμετεχόντων, β) της ψηφιακής αδειοδότησης, διαλειτουργικότητας και εποπτείας, γ) της λειτουργικής αυτονομίας, δ) της έντασης του ανταγωνισμού και ε) της διαφάνειας στις συναλλαγές.

Τελικός στόχος είναι οι υπαίθριες αγορές να αποτελέσουν μία σύγχρονη μορφή εμπορικών δραστηριοτήτων, με βιώσιμο εισόδημα για τους συμμετέχοντες και ανταγωνιστικές τιμές για τους καταναλωτές.

Η κρατική αρωγή

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την Κρατική Αρωγή.

Η Επιτροπή συγκροτείται από τους Γενικούς Γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και θα επιλαμβάνεται της επίλυσης υποθέσεων κρατικής αρωγής μετά από θεομηνίες μείζονος σημασίας. Θα είναι αρμόδια, μεταξύ άλλων, για:

α) -τον συντονισμό των ενεργειών για την άμεση και ταχεία έκδοση των απαιτούμενων κανονιστικών πράξεων για τον προσδιορισμό των ζημιών στις περιπτώσεις κρατικής αρωγής, μετά από θεομηνίες,
β) – τον συντονισμό και την προώθηση των διαδικασιών αποζημίωσης πληγέντων, 
γ) -τον συντονισμό για τον εντοπισμό των κατά περίπτωση κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη χρηματοδότηση σχεδίων ανασυγκρότησης, ιδίως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης,
δ) -τον συντονισμό των διαδικασιών για την παροχή πόρων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την πρώτη αποκατάσταση των ζημιών και την άμεση ενίσχυση των πληγέντων για πρώτες ανάγκες, 
ε) -την καταγραφή και την εκτίμηση αναγκών και τον συντονισμό για την υλοποίηση έργων αποκατάστασης και ανασυγκρότησης, και
στ) -την προώθηση των κατάλληλων μέτρων νομοθετικής, κανονιστικής και οργανωτικής φύσης για αντιμετώπιση των εντοπισμένων αναγκών, καθώς και για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων ως προς την κατανομή των διαθέσιμων πόρων.

Η Επιτροπή μαζί με το νομοσχέδιο για την κρατική αρωγή που θα κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα, στηρίζονται σε καλές πρακτικές και έχουν δοκιμαστεί στην πράξη και συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο κρατικής συνδρομής σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  Γιάννης Πλακιωτάκης ενημέρωσαν για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής παρακολούθησης αξιοποίησης λιμένων.

Η Επιτροπή συγκροτείται από τους Γενικούς Γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων και εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ και είναι αρμόδια για τον συντονισμό των ενεργειών για την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών της χώρας που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News