ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε και πώς ανοίγει η εστίαση

Πότε και πώς ανοίγει η εστίαση

Το πότε και κυρίως το πώς της επανέναρξης της εστίασης θα συζητήσουν σήμερα το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης και η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ). Με την εστίαση να βρίσκεται στον πέμπτο μήνα αναστολής λειτουργίας και να οδεύει προς τον έκτο μήνα, η επανέναρξη κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση προβλέπεται να είναι, καθώς πέρα από τις συσσωρευμένες οφειλές του κλάδου, υπάρχει σειρά άλλων πρακτικών ζητημάτων που πρέπει να λυθούν.

Σε ό,τι αφορά καταρχάς τον χρόνο επανέναρξης του κλάδου, με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο το άνοιγμα της εστίασης στις 12 Απριλίου ή στις 19 Απριλίου -ειδικά εάν η επανέναρξη του λιανεμπορίου αποφασιστεί να γίνει στις 12 Απριλίου- και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ως πιθανότερο το σενάριο για άνοιγμα του κλάδου και πάντα μόνο στους εξωτερικούς χώρους, μετά το Πάσχα.

Με ποια μέτρα θα ανοίξει

Αυτό που απασχολεί τον κλάδο είναι βεβαίως και ο τρόπος με τον οποίο θα επαναλειτουργήσουν τα εστιατόρια και είναι κάτι που θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης της ΠΟΕΣΕ με τον υπουργό Ανάπτυξης. Πέρυσι για παράδειγμα εφαρμόστηκαν δύο «κόφτες», τόσο ο καθορισμός των ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται στο κατάστημα με βάση τα τετραγωνικά μέτρα όσο και οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών.

Το παραπάνω είχε ως αποτέλεσμα τότε τις έντονες διαμαρτυρίες του κλάδου, καθώς στην πραγματικότητα τα εστιατόρια καλούνταν να λειτουργήσουν με περίπου το 30% της δυναμικότητας και οδήγησε τελικά σε κάποια ελαστικότερα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR» η ΠΟΕΣΕ θα θέσει το θέμα στον υπουργό, ζητώντας να ισχύσει μόνο ο ένας από τους δύο περιορισμούς.

Τι θα γίνει με τις οφειλές

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται επίσης το θέμα των οφειλών προς τους δήμους που έχουν οι επιχειρήσεις εστίασης (δημοτικά τέλη, τέλη χρήσης κοινόχρηστών χώρων για τα τραπεζοκαθίσματα κλπ.). Το υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζεται στη νομοθέτηση μιας συνολικής ρύθμισης των οφειλών προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, ρύθμιση η οποία θα καλύπτει και τα ανεξόφλητα δημοτικά τέλη του 2020. Σημειώνεται ότι 80 δήμοι σε όλη τη χώρα δεν έχουν απαιτήσει την καταβολή των τελών. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και στους υπόλοιπους 330 δήμους της χώρας.

Το επόμενο διάστημα, επίσης, θα πρέπει να υπάρξουν οι τελικές ρυθμίσεις και για το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς αποστειρωτών αέρα, έτσι ώστε τα καταστήματα να μπορέσουν έστω από το φθινόπωρο να λειτουργήσουν με ασφάλεια και τους εσωτερικούς τους χώρους. Ο προϋπολογισμός που συζητείται για το πρόγραμμα προμήθειας των αποστειρωτών αέρα είναι αντίστοιχος αυτού για τα θερμαντικά σώματα, δηλαδή περί τα 60 εκατ. ευρώ. Αν και ο κλάδος της εστίασης θεωρεί σημαντικό να εξοπλιστούν τα καταστήματα με τα μηχανήματα αυτά προκειμένου να λειτουργήσουν απρόσκοπτα από το φθινόπωρο και μετά και να μην επιβληθεί νέο lockdown, η ΠΟΕΣΕ ζητεί 100% επιδότηση (π.χ. το κόστος για έναν χώρο 140 τ.μ. υπολογίζεται σε 1.000 ευρώ). 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News