Business & Finance Δευτέρα 16/11/2020, 16:21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Το διψήφιο όφελος της Ελλάδας από τις επιχορηγήσεις

Ταμείο Ανάκαμψης: Το διψήφιο όφελος της Ελλάδας από τις επιχορηγήσεις

Όφελος της τάξης του 22,5% αναμένεται να προκύψει για το ελληνικό ΑΕΠ την περίοδο 2021-2027, ως άμεση και έμμεση απόρροια των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα «πάρει μπρος» εντός του 2021.

Σύμφωνα δε, με μελέτη, την οποία επικαλείται η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, πρόκειται για την υψηλότερη επίδραση ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, το εντυπωσιακό 22,5% κατανέμεται σε μέση ετήσια αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 3,2%, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών κρατών (2%).

Πώς εξηγείται αυτό

Σύμφωνα με έρευνα του Leibniz Information Centre for Economics, η άνοδος του ΑΕΠ στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες, οι οποίοι αναμένεται να λάβουν και τις υψηλότερες επιχορηγήσεις (σ.σ. ως ποσοστό του ΑΕΠ) θα είναι συγκριτικά εντονότερη και θα προέλθει κυρίως από τις αναπτυξιακές δράσεις.

Αντίθετα, στις πιο ισχυρές οικονομίες, η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι σχετικά ηπιότερη, ενώ προβλέπεται να προέλθει, πρωτίστως, ως αποτέλεσμα των «spillover effects», δηλαδή μέσω της ανόδου των εξαγωγών τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αναμένεται να λάβει -μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης- επιχορηγήσεις, ύψους 10,3% του ΑΕΠ, ποσοστό το οποίο είναι το τρίτο υψηλότερο ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. Μάλιστα, υπερβαίνει σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (3,1%).

Το συνολικό πακέτο για την Ελλάδα

Συνολικά, η χώρα εκτιμάται ότι θα εισπράξει περίπου 32 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 19,5 δισεκατομμύρια αφορούν επιδοτήσεις και τα 12,5 δισεκατομμύρια χαμηλότοκα δάνεια.

Η δέσμευση των χρημάτων θα γίνει εντός της τριετίας 2021-2023, με τις πρώτες εκταμιεύσεις να ξεκινούν εντός του επόμενου έτους και να ολοκληρώνονται το αργότερο το 2026.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News