ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ

Λιανεμπόριο: Πόσο ανοίγουν οι πληγές σε τζίρο, απασχόληση

Λιανεμπόριο: Πόσο ανοίγουν οι πληγές σε τζίρο, απασχόληση

Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησε το 2021 για το λιανεμπόριο, καθώς η λειτουργία των φυσικών εμπορικών καταστημάτων μόνο για 11 εργάσιμες ημέρες τον Ιανουάριο δεν στάθηκε ικανή να αναπληρώσει τον τζίρο που είχε χαθεί το προηγούμενο διάστημα, καθώς και αυτόν που θα γινόταν υπό φυσιολογικές συνθήκες και μάλιστα σε εκπτωτική περίοδο.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πριν από λίγο η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ο κύκλος εργασιών για τις επιχειρήσεις του κλάδου λιανικού εμπορίου που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας και οι οποίες έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων (σ.σ. πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες υποβάλλουν σε μηνιαία βάση στοιχεία, δεν αποτελούν την πλειονότητα, αλλά πρόκειται για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις) υποχώρησε τον Ιανουάριο του 2021 κατά 15% και διαμορφώθηκε σε 466,84 εκατ. ευρώ έναντι 548,95 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2020.

Συνολικά ο κλάδος του εμπορίου, χονδρικό και λιανικό, και για το σύνολο των επιχειρήσεων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων -συμπεριλαμβανομένων και αυτών των οποίων η λειτουργία δεν ανεστάλη- κατέγραψε τον Ιανουάριο του 2021 απώλειες τζίρου της τάξης των 614,81 εκατ. ευρώ ή 8,3%.

Από τα παραπάνω και μόνο στοιχεία που δεν δίνουν και την πλήρη εικόνα για τις απώλειες στο σύνολο του κλάδου γίνεται αντιληπτή αν μη τι άλλο η πίεση που υπάρχει σε επιχειρήσεις και δημόσια ταμεία με τα όποια περιθώρια ρευστότητας να περιορίζονται επικίνδυνα.

Οι επιπτώσεις στην απασχόληση

Ορατές, εξάλλου, είναι ήδη οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας στην απασχόληση στο λιανεμπόριο. Το τέταρτο τρίμηνο του 2020 έκλεισε με δραστική μείωση του δείκτη απασχολουμένων στο λιανικό εμπόριο, πλην του κλάδου των τροφίμων, τρίμηνο κατά το οποίο επιβλήθηκε το δεύτερο lockdown.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο δείκτης απασχολουμένων στο λιανικό εμπόριο, εξαιρουμένων των κλάδων τροφίμων και καυσίμων, υποχώρησε κατά 7,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Ο μέσος ετήσιος δείκτης υποχώρησε κατά 2,9%. Η εξέλιξη αυτή είναι αν μη τι άλλο κακός οιωνός, δεδομένου ότι η σημαντική μείωση των απασχολουμένων έγινε, παρά το γεγονός ότι ισχύουν τα μέτρα στήριξης, όπως για παράδειγμα το μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας.

Από την άλλη, στον κλάδο τροφίμων, όπου συγκαταλέγονται και τα σούπερ μάρκετ, αυξήθηκε σημαντικά η απασχόληση, με τον σχετικό δείκτη απασχολουμένων να ενισχύεται το τέταρτο τρίμηνο του 2020 κατά 5,2% και τον μέσο ετήσιο κατά 3%. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 είχαν γίνει περί τις 6.600 προσλήψεις από τα σούπερ μάρκετ και η εκτίμηση ήταν ότι στο σύνολο του έτους αυτές θα ανέρχονταν σε 7.300. Ο γενικός δείκτης απασχολουμένων στο λιανικό εμπόριο υποχώρησε κατά 0,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2020, ενώ ο μέσος ετήσιος ενισχύθηκε κατά 0,5%.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News