ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρέχει» η προκαταβολή σύνταξης-Πότε πληρώνεται

«Τρέχει» η προκαταβολή σύνταξης-Πότε πληρώνεται

Μέχρι τις 31 Μαρτίου οι συνταξιούχοι που περιμένουν στην «ουρά» των εκκρεμών συντάξεων έχουν την δυνατότητα να κάνουν την ηλεκτρονική αίτηση στο e-efka.gov ώστε να λάβουν την προκαταβολή σύνταξης μέχρι  και την έκδοση της οριστικής ή της προσωρινής σύνταξης τους. Μέχρι και χθες  είχαν κατατεθεί συνολικά 21.286 αιτήσεις  όπως προκύπτει από τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ για τις πρώτες επτά ημέρες λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας.

Ο δικαιούχος συνταξιούχος θα λάβει το ποσό της Εθνικής σύνταξης αλλά  και αναδρομικά που θα αντιστοιχούν στο διάστημα που το συνταξιοδοτικό αίτημα του ασφαλισμένου ήταν σε εκκρεμότητα.

Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Στις 26-30 Απριλίου υπολογίζεται πως θα γίνει το πρώτο κύμα πληρωμών. Συγκεκριμένα θα πληρωθούν οι προκαταβολές που αφορούν αιτήσεις παλιών συνταξιούχων αλλά και νέων οι οποίοι υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης έως τις 15 Μαρτίου .Όλοι αυτοί οι συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν βέβαια  ολοκληρώσει  και την αίτηση της προκαταβολής σύνταξης έως και τις 31 Μαρτίου.

Από το Μάϊο το δεύτερο κύμα θα αφορά την πληρωμή των συνταξιούχων που έχουν υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης από τις 16 Μαρτίου και μετά. Οι ασφαλισμένοι που θα υποβάλλουν αίτημα συνταξιοδότησης από 16/3 και μετά ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους στην «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης» του e-ΕΦΚΑ θα συμπληρώνουν και την επιλογή «προκαταβολή σύνταξης».

Γι αυτούς τους ασφαλισμένους προφανώς, δεν υπάρχει καμία προθεσμία υποβολής αίτησης για προκαταβολή σύνταξης ενώ θα πληρώνονται το ποσό της εθνικής σύνταξης τον επόμενο μήνα από την αίτηση τους. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές γύρω στις 75.000 θα είναι οι νέες αιτήσεις για προκαταβολή σύνταξης μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτό σημαίνει πως το κόστος για την καταβολή της προκαταβολής  στους «νέους» συνταξιούχους του 2021 δηλαδή στα αιτήματα που θα κατατεθούν εφεξής ανέρχεται περίπου στα 28 εκατ. ευρώ. το μήνα

Τι ποσά δικαιούνται οι συνταξιούχοι 

1) 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή

4.500 ημέρες εργασίας) και ηλικία 67 ετών και άνω

2) 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 20 έτη ασφάλισης (ή

6.000 ημέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών

3) 360 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή

4.500 ημέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών

4) 360 ευρώ αν ο αιτών έχει δικαίωμα

συνταξιοδότησης και είναι κάτω των 62 ετών

5) Στους αιτούντες συνταξιοδότησης λόγω

αναπηρίας θα χορηγείται ως προκαταβολή

σύνταξης το ποσό των 384 ευρώ

6) Χορήγηση προκαταβολής 384 ευρώ

προβλέπεται και για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης

λόγω θανάτου του ασφαλισμένου.

 

Η προκαταβολή έναντι ποσού σύνταξης δεν χορηγείται στις εξής περιπτώσεις:

α. όταν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια

β. όταν χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ οποιασδήποτε κατηγορίας,

γ. όταν η αίτηση συνταξιοδότησης κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) ή των Διακρατικών Συμβάσεων.

 

Η παροχή της προκαταβολής σύνταξης είναι ακατάσχετη και συμψηφίζεται με τα αναδρομικά ποσά σύνταξης που θα χορηγηθούν με την έκδοση προσωρινής ή και οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης μελλοντικά. Τυχόν οφειλές του ασφαλισμένου στον e-ΕΦΚΑ δεν παρακρατούνται από το ποσό της προκαταβολής, αλλά από τα ποσά της προσωρινής και της οριστικής σύνταξης.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News