ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Από τα μέτρα στήριξης στα μέτρα ανάκαμψης για την απασχόληση

Πώς θα γίνει η «αποσωλήνωση» της αγοράς εργασίας από τον Μάιο

Από τα μέτρα στήριξης στα μέτρα ανάκαμψης για την απασχόληση

Mε την εικόνα της πανδημίας να έχει αλλάξει άρδην από την Τρίτη φαίνεται πως το άνοιγμα της αγοράς πλέον μετατίθεται για τις 8 ή τις 16 Μαρτίου. Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως πλέον αρχίζει και ξεμένει σιγά σιγά από δυνάμεις άλλωστε και ο Υπουργός Οικονομικών πρόσφατα έχει δηλώσει πως όσο παρατείνεται το lockdown δεν θα μπορεί να καλυφθεί και όλο το φάσμα της ζημιάς αλλά μέρος αυτής.

Γι’ αυτό άλλωστε όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών στο «MR» σε καμία περίπτωση η αγορά δεν πρέπει να παραμείνει κλειστή και μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Ο Μάρτιος πλεόν θεωρείται κρίσιμος μήνας για τις επόμενες παρεμβάσεις στην οικονομία. Τόσο ο Μάρτιος όσο και ο Απρίλιος θα αποτελέσουν το μεταβατικό στάδιο για την «νέα γενιά» μέτρων αυτών δηλαδή που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη.

Μέχρι τώρα οι θέσεις απασχόλησης στηρίχθηκαν μέσω των αναστολών συμβάσεων εργασίας. Υπενθυμίζεται πως οι αναστολές μέχρι 31 Μαρτίου ισχύουν οριζόντια δηλαδή μπορούν να θέτουν το σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή όχι μόνο οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή όσο και οι πληττόμενες. Και τον Απρίλιο όμως όπως φαίνεται σύμφωνα και με τα μέχρι τώρα δεδομένα  οι αναστολές θα συνεχίσουν να είναι οριζόντιες.

Εφόσον η εξέλιξη της πανδημίας είναι η επιθυμητή  θα δούμε ίσως τον Απρίλιο το πρώτο λίφτινγκ στη λίστα των ΚΑΔ δηλαδή των πληττόμενων επιχειρήσεων που μπορούν να θέτουν του εργαζόμενους σε αναστολή. Επιπλέον υπάρχουν σενάρια  και για διαφορετικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις ώστε να χρησιμοποιούν το καθεστώς των αναστολών όπως είναι η μείωση του τζίρου τους. Παρόλα αυτά η φαίνεται πως η συζήτηση αυτή πλέον μετατίθεται  προς τον Μάϊο.  

Το οικονομικό επιτελείο από αρχές Φεβρουαρίου έχει υποβάλλει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διάθεση πρόσθετων- αδιάθετων σε ευρωπαϊκό επίπεδο- πόρων από το Πρόγραμμα SURE. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΜR» στόχος είναι το επιπλέον ποσό να μπορέσει να διοχετευθεί περισσότερο στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Σύμφωνα με τον μηχανισμό οι επιχειρήσεις – εργοδότες που εντάσσονται δύνανται να προβαίνουν μονομερώς σε μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας έως του ποσοστού του πενήντα τοις εκατό (50%) είτε για μέρος, είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες. Το κράτος επιδοτεί το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, που αντιστοιχούν στο χρόνο κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι, που υπάγονται στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» δεν απασχολούνται όπως και το 60% του μισθού που χάνουν.

Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «MR», από τον Μάϊο θα γίνει και η προσπάθεια αποσωλήνωσης της αγοράς εργασίας. Στο στάδιο αυτό όπως είπαμε σχεδιάζεται να παίξει σημαντικό ρόλο το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ αλλά θα ενταχθούν και  στοχευμένα προγράμματα που θα χρηματοδοτούν μέρος ή το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών. Η επιδότηση θα γίνει τόσο μέσω του προγράμματος κάλυψης των πάγιων δαπανών όσο και νέων προγραμμάτων που στοχεύουν σε κλάδους που έχουν υποστεί την μεγαλύτερη ζημιά.

Όπως πάντως προειδοποιούν και οι θεσμοί τα βήματα της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα καθώς θα αποσύρονται τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι προσεκτικά καθώς οι όποιες λάθος κινήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φαινόμενα «χιονοστιβάδας» που θα έχουν ως αποτέλεσμα λουκέτα επιχειρήσεων και τσουνάμι απολύσεων.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News