Business & Finance Πέμπτη 25/02/2021, 08:55
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Credit positive το deal της Alpha Bank με την DK για το Galaxy

Moody’s: Credit positive το deal της Alpha Bank με την DK για το Galaxy

Ως ένα θετικό και δη σημαντικό βήμα για την προσπάθεια της Alpha Bank να εξυγιάνει τον ισολογισμό της περιγράφει ο οίκος Moody’s την οριστική συμφωνία της τράπεζας με την Davidson Kempner Capital Management (DK). 

Όπως εξηγεί σε σημερινό του σημείωμα η συμφωνία θα διευκολύνει την ολοκλήρωση του προγράμματος τιτλοποίησης Project Galaxy έως το τέλος Ιουνίου. «Μέσω της μεγάλης αυτής τιτλοποίησης, δεύτερης μεγαλύτερης τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPE) στην Ευρώπη από το 2016, το ποσοστό των κόκκινων δανείων της Alpha Bank θα περιοριστεί στο 24% από 43% τον Σεπτέμβριο του 2020. Η τράπεζα επίσης θα περιορίσει τον όγκο των στεγαστικών δανείων που προστατεύονται από τον νόμο Κατσέλη, τα οποία και είναι εκ των πλέον δύσκολων στην αντιμετώπιση, στα 800 εκατ. ευρώ από 3,2 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020.  

Υπό τις συνθήκες αυτές η συμφωνία με την DK είναι credit positive για την ελληνική τράπεζα. 

Moody’s: Credit positive το deal της Alpha Bank με την DK για το Galaxy-1

Σύμφωνα με τον Moody’s το Project Galaxy θα στηρίξει και το σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο θα προσφέρει κρατικές εγγυήσεις για senior notes αξίας 3,8 δισ. ευρώ με κουπόνι 0,75%.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συμφωνίας η DK θα αποκτήσει το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Νέας CEPAL, ενώ η Alpha Bank θα κατέχει το υπόλοιπο 20%. Η τράπεζα θα διατηρήσει συνήθη δικαιώματα διοίκησης στη Νέα CEPAL σύμφωνα με το ύψος της μειοψηφικής συμμετοχής της. Η Alpha Bank θα καταρτίσει με τη Nέα CEPAL πολυετή σύμβαση για τη διαχείριση σε αποκλειστική βάση (η «Σύμβαση Διαχείρισης») των υφιστάμενων Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) Λιανικής και Επιχειρήσεων της Τράπεζας στην Ελλάδα ύψους Ευρώ 8,9 δισ., καθώς και αντίστοιχων μελλοντικών ροών ΜΕΑ.

Η Σύμβαση Διαχείρισης έχει διάρκεια 13 έτη, με δικαίωμα παράτασης. Επιπλέον, η Νέα CEPAL θα διαχειρίζεται τα ΜΕΑ ύψους Ευρώ 10,8 δισ. που περιλαμβάνονται στις τιτλοποιήσεις Galaxy, καθώς και χαρτοφυλάκια τρίτων επενδυτών, ύψους 4,62 δισ. ευρώ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News